Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nemci vo viacerých mestách demonštrovalali proti moslimom
Zdielať na

Nemci vo viacerých mestách demonštrovalali proti moslimom

BERLÍN / V niekoľkých nemeckých mestách v pondelok večer opäť demonštrovali odporcovia islamu združujúci sa v hnutí Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (PEGIDA) a jeho odnoží. V Drážďanoch, Lipsku či Frankfurte nad Mohanom sa im postavilo viacero priaznivcov tolerantnej a otvorenej spoločnosti, informovala agentúra DPA. Do čela hnutia Pegida sa po mesiaci opäť vrátil jeden z jeho zakladateľov Lutz Bachmann.

K výtržnostiam došlo počas protiislamskej demonštrácie len vo Frankfurte nad Mohanom, kde sa proti sebe postavilo 60 priaznivcov hnutia Pegida a 1 000 jeho odporcov. šesť z nich polícia zadržala, píše nemecký server Süddeutsche.de.

Útočníci vraj hádzali po policajtoch fľaše, vajíčka a vrecká s farbou. Dvoch ľahko zranili.

V Drážďanoch, kde sa podľa niektorých odhadov v polovici januára zišlo až 25 tisíc ľudí, sa v pondelok zhromaždilo len 5 000 protiislamských demonštrantov. na manifestácií za priateľské meste sa stretlo asi 250 ľudí.

V Lipsku prišlo oba tábory podporiť niekoľko stoviek ľudí. Ďalšie stovky protestujúcich na oboch stranách sa zišli v Saskej Kamenici (Chemnitz), Kasseli a Magdeburgu.

Vo vedení opäť Bachmann

Mesiac po svojom odstúpení sa v nedeľu do vedenia Pegidy vrátil Lutz Bachmann. kontroverzný spoluzakladateľ hnutia sa v januári stiahol po tom, čo sa na verejnosti objavili snímku, na ktorých sa podobá na nacistického vodcu Adolfa Hitlera.

Bachmann síce tvrdil, že išlo o vtip, ale aj tak čelil kritike svojich kolegov.

Pegida usporadúva zhromaždenia proti údajnej islamizácii krajiny v Drážďanoch od minuloročného októbra. Postupne sa vytvorili odnože aj v ďalších nemeckých mestách.

Takto ISIS naberá nových regrútov:

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy