Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Iracká armáda oslobodila mesto Ramádí od Islamského štátu
Zdielať na

Iracká armáda oslobodila mesto Ramádí od Islamského štátu

Zdroj: SITA

RAMÁDÍ / Hovorca irackej armády oznámil, že mesto Ramádí bolo úplne oslobodené od ozbrojencov z hnutia Islamský štát. Nad vládnymi budovami v centre mesta zaviala iracká vlajka. Vojaci vládnu štvrť dobyli v nedeľu, v zničených uliciach Ramádí sa snažia nájsť výbušniny nastražené islamistami.

"Áno, mesto Ramádí bolo oslobodené. Iracké protiteroristické jednotky vyvesili irackú vlajku nad budovami vládneho komplexu," oznámil v štátnej televízii armádny hovorca Jahjá Rasúl.

"Bezpečnostné zložky kontrolujú všetky ulice. Nenarazili na žiadny odpor Islamského štátu," doplnil ho Ibráhim Fahdáví, jeden z bezpečnostných predstaviteľov provincie Anbár.

Najtvrdšie boje

Vládna štvrť v Ramádí bola miestom najtvrdších bojov, vojaci momentálne postupujú pomaly. Špeciálne tímy majú za úlohu vyčistiť celé mesto od bômb, ktorých môže byť v uliciach a budovách niekoľko tisíc. Podľa jedného z vojenských veliteľov bolo len na cestách pri vládnom komplexe a v priľahlých budovách umiestnených viac ako 300 výbušných zariadení.

Ako uviedli niektoré miestni predstavitelia, islamisti vraj používali civilistov ako ľudské štíty, keď im bolo jasné, že vládne budovy neubránia a snažili sa z miesta utiecť.

Islamský štát minulý týždeň odhadoval, že centrum Ramádí bráni asi 400 bojovníkov. Koľko bolo zabitých a koľkým sa podarilo utiecť do vzdialenejších častí mesta, nebolo jasné.

V rukách islamistov od mája

Ani iracká armáda nezverejnila žiadnu bilanciu obetí. Podľa zdravotníkov len v nedeľu odviezli do bagdádských nemocníc asi 100 zranených irackých vojakov. "Mŕtve telá sú odvážajú priamo do hlavnej vojenskej nemocnice," uviedol jeden z nemocničných zdrojov s tým, že práve z toho dôvodu sa počet obetí nedá určiť.

Armáda sa snažila dobyť Ramádí už niekoľko týždňov. Prevažne sunnitské mesto, ktoré leží 90 kilometrov západne od Bagdádu, padlo do rúk islamistov v máji. Minulú stredu vojenské velenie oznámilo, že dobytie mesta je otázkou niekoľkých dní.

Vytlačenie bojovníkov IS z Ramádí je označované za predpoklad úspešného boja o severoiracký Mosul, ktorý islamisti získali minulý rok bez boja.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy