Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Saddámovi bývalí spolupracovníci sú prominentnými členmi Islamského štátu
Zdielať na

Saddámovi bývalí spolupracovníci sú prominentnými členmi Islamského štátu

Zdroj: SITA

BAGDAD / Medzi agentmi sú rôzni ľudia, od mladíkov až po ostrieľaných bojovníkov. Riadia ich bývalí členovia irackej armády, ktorí držali pri moci Saddáma Husajna. ISIS absorboval tisíce priaznivcov niekdajšej vládnucej strany Baas a dôstojníci zo Saddámovej doby sú v ISIS na vysokých postoch.

Muhannad je agentom takzvaného Islamského štátu (ISIS). Počúva ľudí v uliciach Mosule a udá svojim nadriadeným kohokoľvek, kto sa nedrží pravidiel ISIS. Udal aj muža, ktorý predával cigarety.

ISIS mu vymeral pokutu, mučil ho a varoval, že keď neprestane, čaká ho smrť. Muhannad dostane za každého dolapeného vinníka v prepočte 18 eur. Má 14 rokov a je jedným z vyzvedačov, ktoré Islamský štát nasadil do oblastí, nad ktorými získal kontrolu.

Agenti pomáhajú udržať pri živote kalifát, ktorý ISIS spravuje prostredníctvom 23 úradov zodpovedajúcich vládnym ministerstvám. Tri z nich riadi bývalí Saddámovi muži a ide o kľúčové rezorty obrany, boja a financií, tvrdí iracký analytik Hisai Hasí.

Bassisti

Vláda premiéra Hajdara Abádího tvrdí, že bývalí baasisti sú nejednotní, niektorí stoja za ISIS, iní proti nemu. Vyjednávať s baasistami pre vládu nepripadá do úvahy. "V politickom procese nie je pre stranu Baas miesto, je zakázaná ústavou," povedal Abádího hovorca.

Baasisti sa rýchlo po Saddámovom zvrhnutí napojili na al-Kájdu, ale nezhodli sa s ňou v otázke velenia. Teraz sú znovu spojencami radikálov. Práve bassistickí bojovníci dokázali získať miestnych sunnitov v oblasti Mosulu k odporu proti Bagdadu a naplánovali mnoho vlaňajších vojenských ťažení.

Prominenti v ISIS

Medzi prominentných baasistov v radoch ISIS patrí syn Saddámovho nevlastného brata Ajmán Sabáví a Saddámov bratranec Raad Hasan. Bezpečnostné zložky ISIS v Mosule riadi agentúra Amníja, ktorá má šesť oddelení. Jej hlavou je bývalý člen Saddámovej rozviedky z Fallúdže Ajád Hamíd Džumajlí, ktorý podlieha priamo vodcovi ISIS Abu Bakra Bagdádímu.

Na dodržiavanie pravidiel v uliciach dohliada oddiel zvaný Hisba. Trestá predavača cigariet aj zle zahalené ženy. Má sieť informátorov vrátane detí, ako je Muhannad. Špehujú na trhoviskách aj v mešitách. Pracujú pre nich aj ženy, ktoré počúvajú na pohreboch a rodinných stretnutiach. Deťom stačí odmena v podobe darčeka alebo malého množstva peňazí.

Ženy sa získavajú z rodín príslušníkov ISIS a tým sa neplatí nič. Napätie v Mosule je veľké a znovu sa tam používa príslovie známe zo Saddámovej doby - Steny majú uši.

Popravčie komandá

Agentúra Reuters hovorila s 35 mužmi, ktorým sa podarilo utiecť. Atmosféra je vraj stále napätejšie, panuje všeobecné podozrievania, nikto nedôveruje nikomu, ani príbuzným. Brat jedného z mužov bol zavraždený, pretože pri hádke so synom nadával na IS. "Počuli ho susedia, pred domom si práve hrali ich deti. Brat bol ani nie za týždeň zatknutý a obvinený z urážky boha a ISIS," povedal.

Popravčie komandá prichádzajú v autobuse s čiernymi sklami. Vystúpia z neho muži v čiernom a v kuklách, uzavrú okolité ulice a vinníkov buď zastrelia, alebo im odseknú hlavy. Telá hodia do prírodnej preliačiny v púšti južne od Mosulu. V septembri Amníja zhromaždila 400 bývalých irackých vojakov a postrieľala ich. Ľudia majú zakázané opúšťať územie ovládané ISIS, tí, ktorí sú pristihnutí pri úteku, sú zabití.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy