Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Irán vyvezie väčšinu zásob svojho uránu do Ruska, obmedzí jadrový program
Zdielať na

Irán vyvezie väčšinu zásob svojho uránu do Ruska, obmedzí jadrový program

Zdroj: SITA

DUBAJ / Irán v najbližších dňoch vyvezie väčšinu svojich zásob obohateného uránu do Ruska. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámil šéf iránskeho jadrového programu Alí Akbar Saleh. Správa prichádza v čase, keď sa Teherán snaží urýchlene realizovať dohodu o svojom jadrovom programe, ktorú uzavrel v lete so šiestimi mocnosťami.

Výmenou za značné ústupky a rozsiahlu kontrolu jadrových prevádzok má medzinárodné spoločenstvo zrušiť sankcie, ktorým Teherán čelí kvôli svojmu spornému jadrovému programu. Dohoda zaväzuje Irán, aby jadrový program obmedzil.

Iránci mali podľa Spojených štátov začať s obmedzovaním prevádzky 18. októbra, a to v továrni na obohacovanie uránu v Natanze, v podzemnej prevádzke Komme a tiež v Araku, kde budujú reaktory využívajúce ťažkú ​​vodu. Odstavovanie centrifúg v Natanze môže trvať aj niekoľko mesiacov.

Zásoby uránu

Podľa dojednania zavŕšeného v júli musí Irán tiež znížiť zásoby obohateného uránu na zhruba 300 kilogramov, nainštalovať monitorovacie systémy vo svojich uránových baniach a spolupracovať s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE).

"V najbližších dňoch vyvezieme okolo deväť ton iránskeho obohateného uránu do Ruska," oznámil v sobotu podľa agentúry IRNA Sálih. Agentúra Reuters doplnilal, že je to zhruba množstvo, ktoré musí Teherán vyviezť, aby svoje zásoby znížil na úroveň, ktorú požaduje dohoda. Podľa predchádzajúcich informácií by sa však Irán mal zbaviť približne 12 ton obohateného uránu.

Jadrová bomba

Iránske vedenie v stredu oznámilo, že pracuje na úplnom splnení požiadaviek dohody v najbližších dvoch až troch týždňoch. Uviedlo to deň po tom, čo MAAE formálne uzavrela vyšetrovanie obvinenia, že Irán v minulosti pracoval na výrobe jadrovej zbrane.

Šéf MAAE Jukija Amano v stredu povedal, že Irán podľa všetkého uskutočňuje prípravné kroky k naplneniu dohody naozaj veľmi rýchlo. V tejto súvislosti poznamenal, že "nie je nemožné", že by k zrušeniu sankcií mohlo dôjsť už v januári.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy