Skoro jasno
21°
Bratislava
Iránsky duchovný vodca podporil dohodu o jadrovom programe
Zdielať na

Iránsky duchovný vodca podporil dohodu o jadrovom programe

Zdroj: SITA

TEHERÁN / Iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí podporil prelomovú dohodu o iránskom jadrovom programe. V liste zaslanom prezidentovi Hasanovi Rúhánímu ale vládu vyzval k opatrnosti, pretože text má podľa neho slabé miesta.

Chameneí sa k dohode takto súhlasne vyjadril po prvýkrát. Dopis Rúhánímu bol zverejnený na Chameneího oficiálnej webovej stránke a prečítala ho iránska televízia.

Posledné slovo 

Chameneí má posledné slovo v zásadných politických otázkach, ku ktorým jadrový program patrí. Po rokoch rozhovorov sa tento rok v júli šesť štátov s Iránom dohodli, že pokiaľ Irán spomalí svoj jadrový program, budú zrušené protiiránske sankcie. Teheránu to má zamedziť v tom, aby v krátkej dobe získal atómovú bombu. Rušenie sankcií je viazané na plnenie dohody, veľký podiel na uzavretí dohody majú Spojené štáty.

Ostražitá vláda

Chameneí v liste vláde radil, aby zostala ostražitá, pretože podľa neho Spojeným štátom sa nedá dôverovať. Chameneí chce, aby USA a taktiež EÚ, ktorá rokovanie zaisťovala, jednoznačne ohlásili zrušenie sankcií.

Iránsky duchovný vodca je toho názoru, že by Irán mal okamžite prestať plniť dohodu, akonáhle budú uvalené ďalšie sankcie.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy