Polojasno
17°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Irán zvýši produkciu ropy do týždňa po zrušení sankcií
Zdielať na

Irán zvýši produkciu ropy do týždňa po zrušení sankcií

Zdroj: SITA

DUBAJ / Po zrušení medzinárodných sankcií Irán do jedného týždňa zvýši produkciu ropy a je odhodlaný opäť získať trhový podiel, ktorý stratil. Informoval o tom v pondelok generálny manažér Národnej iránskej ropnej spoločnosti Rokneddin Javadi.

"Zvýšenie produkcie ropy Iránu o 500 tis. barelov nastane do týždňa od zrušenia sankcií," povedal Javadi.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) je "racionálna" a vytvorí priestor pre postupný návrat Iránu na trh, uviedol v pondelok iránsky ropný minister Bijan Zangeneh. "Členské štáty OPEC vítajú návrat Iránu na ropný trh, a takisto aj zákazníci," dodal minister.

Podľa Zangeneha krajina po zrušení sankcií zvýši produkciu o 500 tis. barelov denne a o ďalších 500 tis. barelov krátko na to. Sankcie znížili iránsky export ropy na 1,1 mil. barelov za deň, pričom pred zavedením medzinárodných sankcií krajina vyvážala 2,5 mil. barelov ropy denne.

V nedeľu schválili USA podmienečné zrušenie sankcií, ktoré nevstúpi do platnosti dovtedy, kým Teherán neobmedzí svoj jadrový program podľa jadrovej dohody podpísanej 14. júla vo Viedni.

Irán po dosiahnutí dohody viackrát ohlásil plán zvýšiť produkciu a vývoz ropy po tom, čo sa zrušia sankcie voči nemu, ako aj ambície opäť získať pozíciu druhého najväčšieho exportéra z krajín OPEC.

Zdielať na

Najčítanejšie správy