Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
K atentátu na guvernéra sa prihlásil Islamský štát
Zdielať na

K atentátu na guvernéra sa prihlásil Islamský štát

Zdroj: ISIFA

ADEN / Militantná extrémistická skupina Islamský štát (IS) sa prihlásila k bombovému útoku v jemenskom meste Aden, pri ktorom dnes zahynul tamojší provinčný guvernér Džaafar Muhammad Saad.

Podľa agentúry Reuters príslušné vyhlásenie zverejnila prostredníctvom nešpecifikovanej internetovej služby, pričom potvrdila, že pri atentáte bolo použité auto naložené výbušninou.

Samovražedný útočník v aute

Obyvatelia a nemenovaný predstaviteľ, na ktorých sa odvoláva Reuters, predtým uviedli, že do Saadovej kolóny prechádzajúcej západnou časťou Adenu vrazilo auto so samovražedným útočníkom, pričom okrem guvernéra zahynulo taktiež najmenej šesť členov jeho sprievodu. Viacero ďalších ľudí vyviazlo z atentátu so zraneniami.

Guvernér Saad, niekdajší generál armády marxistického Južného Jemenu, bol vymenovaný do funkcie v októbri. Miestne zdroje spočiatku uvádzali, že namiesto auta naloženého výbušninou proti nemu použili reaktívne granáty.

Boj proti šiitským povstalcom

Aden ležiaci na pobreží rovnomenného zálivu je druhým najväčším mestom Jemenu a v súčasnosti je pôsobiskom tamojšej medzinárodne uznávanej vlády, ktorá v rámci občianskej vojny bojuje proti šiitským povstalcom známym ako húsíovia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy