Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
To je za Sýriu! Skríkol útočník a nožom zranil troch ľudí
Zdielať na

To je za Sýriu! Skríkol útočník a nožom zranil troch ľudí

LONDÝN / Vážne zranenia spôsobil v sobotu večer jednému z cestujúcich v londýnskom metre muž, ktorý na okoloidúcich zaútočil nožom. Podľa svedkov pri tom kričal "To je za Sýriu". Ďalší dvaja ľudia počas incidentu utrpeli ľahké zranenia. Britská polícia prípad vyšetruje ako teroristický čin.

Páchateľa polícia zadržala krátko po úroku, ktorý sa stal okolo ôsmej hodiny večer v metro stanici Leytonstone v severovýchodnej časti Londýna. Použila pri tom elektrický paralyzér.

"Považujeme to za teroristický incident," uviedol šéf protiteroristickej jednotky londýnskej polície Richard Walton. Tvrdenie serveru Evening Standard, že motívom činu by mohla byť odplata za Sýriu, Walton odmietol komentovať.

Druhý stupeň opatrení

V Británii platí druhý najvyšší stupeň protiteroristických opatrení. To znamená, že útok je "vysoko pravdepodobný". Vláda tento stupeň zaviedla minulý rok v auguste pre ohrozenie súvisiace s činnosťou hnutia Islamský štát. Bojovať za ISIS do Sýrie a Iraku odišlo množstvo britských občanov, ktorí by sa podľa Britov mohli do krajiny vrátiť a páchať teroristické útoky.

Britskí zákonodarcovia v stredu schválili zapojenie svojej krajiny do bombardovania pozícií ISIS v Sýrii. Do tej doby Briti útočili zo vzduchu na islamistických radikálov len v Iraku.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy