Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nemecko pošle do boja proti Islamskému štátu vojakov, lietadlá a loď
Zdielať na

Nemecko pošle do boja proti Islamskému štátu vojakov, lietadlá a loď

BERLÍN / Nemecko pošle budúci rok 1 200 vojakov, lietadlá a vojnovú loď do boja proti teroristickej organizácie Islamský štát vIraku a Sýrii.

Nasadenie armády schválil Spolkový snem, napriek kritike opozície. Podľa vlastných poslancov je vojenský zásah proti ISIS pre zaistenie bezpečnosti Európy.

Podpora krajinám

Nemecké jednotky by sa nemali priamo podieľať na bojových operáciách, ale mali by poskytovať podporu ostatným krajinám bojujúcich proti ISIS. Z tureckej základne Incirlik by malo lietať šesť lietadiel typu Tornado na prieskumné lety a jedno tankovacie lietadlo by malo zaisťovať palivo pre bombardéry ostatných krajín.

Vojenská fregata Augsburg by mala asistovať francúzskej lietadlovej lodi Charles de Gaulle.

Vojenská operácia je obmedzená na jeden rok, v prípade potreby ju ale môže Spolkový snem predĺžiť. Náklady na prvý rok misie by byť približne 134 miliónov eur.

Pre vyslanie vojakov hlasovalo 445 poslancov vládnej konzervatívnej únie CDU/CSU a sociálna demokracia (SPD), proti bolo 146 zástupcov opozičnej Ľavice a Zelených.

Státisíce mŕtvych

"Desiatky rokov sme ponechávali Blízky východ Spojeným štátom, v posledných rokoch sme ho nechávali jemu samotnému. Výsledkom sú státisíce mŕtvych," povedal pri rokovaní vojenskej misie predseda zahraničného výboru Spolkového snemu Norbert Röttgen.

"Útoky v Paríži nás Európanov donútili priznať si, že tento región neleží v susedstve Ameriky, ale v susedstve našom. Vojna v Sýrii ohrozuje našu bezpečnosť," dodal.

Pokiaľ chcú európske krajiny zaistiť ochranu svojich občanov pred terorizmom, musia podľa Röttgena prevziať zodpovednosť a začať sa na Blízkom východe angažovať.

Širšia stratégia

Vojenský zásah musí byť podľa tohto poslanca Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkel súčasťou širšej stratégie, keď sa bude súčasne s bojom proti Islamskému štátu hľadať politické riešenie na ukončenie občianskej vojny v Sýrii.

Opozícia varovala, že boj proti ISIS teroristickú hrozbu neodstráni. "Je to lož tvrdiť, že táto misia oslabí Islamský štát. Po skúsenostiach z Afganistanu, Iraku a Líbye vieme, že bombardovanie problém s teroristami nevyrieši," povedala predsedkyňa poslancov Ľavice Sahra Wagenknecht.

"Eskalácia násilia v Sýrii naopak ohrozí možnosť konanie rozhovorov o politickom riešení občianskej vojny," varovala.

Zelení kritizovali, že vláda ponechala na prejednanie vojenskej misie málo času. Kabinet o vyslaní vojakov rozhodol v utorok, poslanci sa záležitosti zaoberali dva dni.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy