Polojasno
18°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Polícia v Holandsku zadržala troch Belgičanov, evakuovala starostu
Zdielať na

Polícia v Holandsku zadržala troch Belgičanov, evakuovala starostu

AMSTERDAM/BRUSEL / Holandská polícia zadržala vo štvrtok večer v Rotterdame troch Belgičanov po tom, čo ich auto vyhodnotili ako podozrivé. Informovala o tom agentúra Reutes s tým, že u nich nenašli žiadne nebezpečné predmety.

Auto s belgickými registračnými značkami zaparkované pri reštaurácii, kde večeral starosta mesta Ahmed Aboutaleb, kontrolovala holandská polícia po tom, čo vyhodnotila, že je podozrivé. Starostu z bezpečnostných dôvodom okamžite evakuovali.

"Trojica podozrivých našli v neďalekom parku a previezli ich na policajnú stanicu," uviedla polícia vo vyhlásení. V ňom ďalej uviedla, že počas prehliadky auta nenašli žiadne nebezpečné predmety, polícia ale zabavila menšie množstvo drog. O možných väzbách trojice mužov na útoky v Paríži polícia odmietla hovoriť.

Večeral v reštaurácii

Evakuovaný starosta, ktorý zhodou okolností večeral v neďalekej reštaurácii, je sunnitským moslimom pôvodom z Maroka. Aboutaleb zastáva úrad starostu druhého najväčšieho holandského mesta od roku 2009. Predtým pôsobil ako vysoký kabinetný úradník vo vláde premiéra Jana Petera Balkenenda.

V súvislosti s nedávnymi atentátmi v Paríži, pri ktorých zomrelo 130 ľudí, je v pohotovosti tiež polícia v susednom Belgicku, kam stopy niektorých teroristov vedú.

Jeden zostáva vo väzbe

Pri štvrtkových raziách týkajúcich sa vyšetrovania Bilala Hadfiho, ktorý sa odpálil pri parížskom štadióne Stade de France na predmestí Saint-Denis, zadržala polícia sedem ľudí. Šesť z nich neskôr prepustila, uviedla belgická prokuratúra.

Ďalších dvoch ľudí zatkli vo štvrtok pri troch raziách v spojitosti s útokmi vo vnútri Paríža. Z týchto zásahov zostáva vo väzbe jeden človek.

Belgickí policajti rovnako ako ich európski kolegovia pátrajú po Salahovi Abdeslamovi, ktorý sa údajne tiež podieľal na teroristických útokoch. Belgické médiá v piatok uviedli, že ho svedkovia videli v okolí Anderlechtu či v problematickej bruselskej štvrti Molenbeek.

Razie prebiehali aj na predmestí Saint-Denis. Situáciu priamo na mieste monitoroval aj reportér TV JOJ Rasťo Striško:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy