Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Jeden z útočníkov bol Francúz, zaujímali sa o neho tajné služby
Zdielať na

Jeden z útočníkov bol Francúz, zaujímali sa o neho tajné služby

PARÍŽ / Francúzska polícia vďaka odtlačkom prstov identifikovala jedného z páchateľov piatkových útokov v parížskom klube Bataclan.

Podľa televízie BFMTV ide o Francúza, o ktorého sa zaujímali aj francúzske tajné služby.

Belgická televízia RTBF oznámila, že atentátnici zrejme mali kontakty v Belgicku a jeden z nich bol Francúz. Známy bol tajným službám ako radikál.

Osem teroristov

V piatok večer v Paríži prišli o život ôsmi teroristi, z nich sedem spáchalo samovraždu, keď aktivovali nálože na svojich telách. V koncertnej sále klubu Bataclan sa takto zabili traja útočníci, ich štvrtého komplica zastrelilo zasahujúce policajné komando.

Ďalší traja spáchali samovražedný útok na futbalovom štadióne Stade de France a jeden na Voltairovom bulvári.

Strelné zbrane, ručné granáty a výbušniny

Medzičasom sa v súvislosti s parížskymi atentátmi objavila aj hypotéza, že by mohla existovať spojitosť medzi nimi a prípadom z 5. novembra, keď nemecká polícia v blízkosti nemecko-rakúskej hranice zadržala podozrivého 51-ročného muža, v ktorého aute objavila strelné zbrane, ručné granáty a výbušniny.

Podľa najnovšej bilancie si piatkové útoky v Paríži vyžiadali najmenej 129 obetí na životoch a minimálne 352 zranených, pričom stav 99 z nich je veľmi vážny. K útokom sa prihlásil islamský štát (IS). Stalo sa tak krátko po tom, ako ju z tohto "aktu vojny" obvinil francúzsky prezident Francois Hollande.

Útoky otriasli Parížom, pozrite si reportáž:

Situáciu v Paríži sledujú reportéri Martin Krpač a Rasťo Striško.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy