Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Hollande: Proti teroristom povedieme nemilosrdnú vojnu
Zdielať na

Hollande: Proti teroristom povedieme nemilosrdnú vojnu

PARÍŽ / Francúzsky prezident Francois Hollande vyhlásil, že krajina povedie nemilosrdnú vojnu proti teroristom. Útoky z noci z piatka na sobotu si v Paríži vyžiadali minimálne 129 obetí.

Povedieme vojnu, ktorá bude neľútostná. Pretože ak sú teroristi schopní spáchať takéto zverstvá, musia si byť istí, že budú čeliť odhodlanému Francúzsku, povedal doslova Hollande a dodal: "Jednotnému Francúzsku; Francúzsku, ktoré drží spolu a nepodľahne dojmom, hoci dnes cítime nesmierny smútok."

Šokovaná Merkelová

Útoky odsúdili aj mnohí ďalší svetoví lídri. Nemecká kancelárka Angela Merkelová na margo piatkových udalostí uviedla, že "je hlboko šokovaná správami a zábermi, ktoré prichádzajú z Paríža". Dodala, že myšlienkami je s obeťami "tohto evidentného teroristického útoku".

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun označil streľbu a výbuchy vo francúzskej metropole za "teroristické útoky hodné opovrhnutia", informuje agentúra Reuters.

Šéf Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg na sociálnej sieti Twitter napísal, že je útokmi v Paríži otrasený, avšak terorizmus nikdy neporazí demokraciu. "Stojíme po boku francúzskeho ľudu," vyjadril sa generálny tajomník NATO.

Austrália: Rukopis Islamského štátu

Podporu Parížu vyslovil aj kanadský premiér Justin Trudeau, ktorý uviedol, že "Kanada je v týchto temných časoch spolu s Francúzskom a ponúka mu všetku potrebnú pomoc". "Budeme naďalej spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom na tom, aby sme predchádzali takýmto hrozným a nezmyselným činom," povedal Trudeau, ktorého citovala agentúra DPA.

Austrálsky ministerský predseda Malcolm Turnbull uviedol, že útoky "nesú všetky znaky Islamského štátu".

Parížska prokuratúra medzitým potvrdila, že všetkých osem útočníkov je mŕtvych, pričom siedmi z nich zahynuli pri samovražedných bombových atentátoch.

Séria teroristických útokov otriasla Parížom, pozrite si reportáž:

Situáciu v Paríži sledujú reportéri Martin Krpač a Rasťo Striško.

Najčítanejšie správy