Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Islamský štát sa prihlásil k útokom v Paríži
Zdielať na

Islamský štát sa prihlásil k útokom v Paríži

PARÍŽ / K piatkovým teroristickým útokom v Paríži sa prihlásila organizácia Islamský štát Informovala o tom agentúra Reuters. Útoky si vyžiadali vyše 129 mŕtvych.

Samovražední ozbrojenci opásaní výbušninami napadli v piatok neskoro večer na niekoľkých miestach francúzskej metropoly reštaurácie, koncertnú sieň a športový štadión.

Hollande: Povedieme vojnu

Otrasený francúzsky prezident nazval tieto atentáty teroristickým útokom, aký nemá vo Francúzsku obdoby.

Povedieme vojnu, ktorá bude neľútostná. Pretože ak sú teroristi schopní spáchať takéto zverstvá, musia si byť istí, že budú čeliť odhodlanému Francúzsku, povedal doslova Hollande a dodal: "Jednotnému Francúzsku; Francúzsku, ktoré drží spolu a nepodľahne dojmom, hoci dnes cítime nesmierny smútok."

Sedem rôznych lokalít

Polícia predpokladá, že všetci útočníci boli počas akcie zabití, pričom ich možní komplici môžu byť stále na úteku. Policajtov podporuje v uliciach mesta 1500 vojakov. Prokuratúra spresnila, že útoky sa odohrali v siedmich lokalitách vrátane národného štadióna Stade de France, kde došlo k dvom samovražedným bombovým atentátom a jednej explózii nálože.

Najkrvavejším útokom bola streľba v koncertnej sále Bataclan, kde mala vystúpenie americká rocková skupina Eagles of Death Metal. Traja teroristi ozbrojení automatickými zbraňami tam postrieľali asi 120 ľudí.

K streľbe došlo aj v niekoľkých reštauračných zariadeniach v centre mesta. Presný počet obetí nie je známy, úrady predpokladajú nárast bilancie.

Útoky otriasli nielen Parížom, ale i svetom, pozrite si reportáž:

Situáciu v Paríži sledujú reportéri Martin Krpač a Rasťo Striško.

Najčítanejšie správy