Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Európa potrebuje podľa prezidenta Kisku po ťažkej noci ešte väčšiu jednotu
Zdielať na

Európa potrebuje podľa prezidenta Kisku po ťažkej noci ešte väčšiu jednotu

BRATISLAVA / Teroristi znovu zabíjali ľudí v Paríži, aby medzi nami v Európe šírili strach a nenávisť, aby medzi nami šírili zlo a chaos, napísal dnes ráno na svojom facebookovom profile prezident Andrej Kiska. Na sériu teroristických útokov v Paríži v podobnom duchu reagoval aj predseda parlamentu Peter Pellegrini.

Reakcie politikov

Európa potrebuje po tejto ťažkej noci ešte väčšiu jednotu a potrebuje skutočnú akčnosť. Terorizmus nikdy nerozvráti demokraciu a slobodu Európy, ak dokážeme svoje hodnoty brániť. Spoločne a rázne, vyhlásil slovenský prezident.

Andrej Kiska zároveň vyjadruje úprimnú sústrasť pozostalým teroristických útokov v Paríži, francúzskemu ľudu a Francúzsku, ktoré je tak strašne skúšané terorizmom.

Francúzsko je kolískou slobody, rovnosti a bratstva, a preto predseda parlamentu Peter Pellegrini vyjadruje úprimnú ľútosť nad desiatkami mŕtvych, ktorí zahynuli pri útokoch. Ako napísal na sociálnej sieti, takéto činy treba ostro odsúdiť a zabrániť ich opakovaniu.

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár odsúdil ohavné činy, ktoré spáchali teroristi v Paríži. „Sú útokom na našu slobodu a princípy, na ktorých stojí Európa,“ povedal.

Šesť rôznych útokov

Teroristické útoky, ktoré sa odohrali vo francúzskej metropole Paríž, si podľa najnovších údajov, ktoré s odvolaním sa na parížsku prokuratúru zverejnil dnes denník The Guardian, vyžiadali najmenej 129 mŕtvych a ďalších 352 zranených, z toho 99 vo vážnom stave.

Polícia predpokladá, že všetci útočníci boli počas akcie zabití, pričom ich možní komplici môžu byť stále na úteku. Policajtov podporuje v uliciach mesta 1500 vojakov. Prokuratúra spresnila, že útoky sa odohrali na šiestich lokalitách vrátane národného štadióna Stade de France, kde došlo k dvom samovražedným bombovým atentátom a jednej explózii nálože.

Najkrvavejším útokom bola streľba v koncertnej sále Bataclan, kde mala vystúpenie americká rocková skupina Eagles of Death Metal. Traja teroristi ozbrojení automatickými zbraňami tam postrieľali najmenej 120 ľudí. K streľbe došlo aj v niekoľkých reštauračných zariadeniach v centre mesta. Presný počet obetí nie je známy, úrady predpokladajú nárast bilancie.

K útokom sa vyjadril aj Andrej Kiska, pozrite si reportáž:

Situáciu v Paríži sledujú reportéri Martin Krpač a Rasťo Striško.

V Paríži sú naše štáby a reportéri Rastislav Striško a Martin Krpač. Sledujte spravodajstvo na JOJke dnes od 19:00.

Najčítanejšie správy