Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ministerstvo zahraničných vecí varuje pred cestovaním do Egypta a na Maldivy
Zdielať na

Ministerstvo zahraničných vecí varuje pred cestovaním do Egypta a na Maldivy

BRATISLAVA / Ministerstvo zahraničných vecí upozorňuje na neštandardnú situáciu v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch, kde v dôsledku evakuácie britských a ruských turistov viaceré letecké spoločnosti a turistické kancelárie dočasne pozastavili alebo odložili lety. Ako uvádza rezort na svojom webe, v tejto súvislosti odporúča slovenským občanom, aby vo vlastnom záujme pred vycestovaním do Šarm aš-Šajchu kontaktovali cestovné kancelárie a dopravcov a informovali sa o aktuálnej situácii.

Rezort tiež upozorňuje občanov na vyhlásenie výnimočného stavu na Maldivách.

Výnimočný stav na Sinaji

Ministerstvo pripomína, že na severnom Sinaji platí naďalej výnimočný stav, vrátane zákazu nočného vychádzania. "Túto časť Egypta, ako aj západné územia hraničiace s Líbyou, považuje ministerstvo dlhodobo za rizikové a opakovane varuje slovenských občanov, aby do nich necestovali," uvádza ministerstvo. Rezort zároveň informuje, že teroristické skupiny operujúce v Egypte predstavujú naďalej vážnu hrozbu pre bezpečnosť, vrátane ohrozenia pre turistov.

"Bezpečnostná situácia v prímorských strediskách na kontinentálnom pobreží Červeného mora napríklad Hurgáda, Safaga, Marsa Alam i v turistických centrách v povodí Nílu južne od Luxoru je stabilizovaná," pripomína rezort diplomacie s tým, že odporúčajú však zvážiť nevyhnutnosť organizovaných výletov aj individuálnej turistiky po južnej časti Sinajského polostrova, do delty Nílu, do Káhiry či Alexandrie.

Dovolenka v Egypte

Ministerstvo ďalej odporúča občanom, aby počas svojho pobytu v Egypte dodržiavali maximálnu opatrnosť, vyhýbali sa demonštráciám a zhromaždeniam osôb, sledovali aktuálny vývoj bezpečnostnej situácie v médiách a striktne rešpektovali pokyny príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Slovenský rezort diplomacie takisto upozorňuje slovenských občanov, že na Maldivách vyhlásili 4. novembra výnimočný stav na 30 dní. Je to reakcia na politický vývoj v krajine.

"Napriek informácii maldivskej vlády, že obmedzenia vyplývajúce z výnimočného stavu sa nedotknú turistov a turistických stredísk, odporúčame slovenským občanom cestujúcim na Maldivy zvýšiť opatrnosť, sledovať aktuálny vývoj situácie a rešpektovať pokyny policajných a bezpečnostných zložiek," píše rezort s tým, že v prípade návštevy hlavného mesta Male je potrebné vyhnúť sa akýmkoľvek zhromaždeniam a demonštráciám.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy