Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovinci dali utečencom jedlo, oblečenie aj lekára. Kapacita je obmedzená
Zdielať na

Slovinci dali utečencom jedlo, oblečenie aj lekára. Kapacita je obmedzená

ĽUBĽANA / Asi 2 700 utečencov vstúpilo počas soboty z Chorvátska do Slovinska a ďalší prúdili v noci zo soboty na nedeľu, kedy v chorvátskom tranzitnom tábore Opatovac čakalo na vstup do Slovinska viac ako 4 000 utečencov. Slovinsko ale mieni Z Chorvátska prijímať 2 500 utečencov denne.

Utečenci začali využívať trastu cez Slovinsko po uzavretí maďarsko-chorvátskych hraníc. Slovinci uvádzajú, že tomu nebudú brániť, pokiaľ bude Nemecku utečencov prijímať. Počas víkendu sa už zaregistrovalo 1 650 migrantov na slovinsko-rakúskom hraničnom priechode Šentilj/Spielfeld.

Po prvýkrát po mnohých týždňoch v nedeľu neprišli žiadnu utečenci na rakúsko-maďarský hraničný priechod Nickelsdorf, ktorý zíval prázdnotou.

Slovinské úrady očakávali ďalších približne 1 800 utečencov prichádzajúcich z Chorvátska. Približne 1 200 už prišlo okolo pol desiatej ráno vlakom, ďalší mali prísť autobusmi.

Denne len 2 500 utečencov

Slovinsko v sobotu oznámilo, že bude z Chorvátska prijímať len 2 500 ľudí denne a nových utečencov bude prijímať až potom, čo časť utečencov odcestuje ďalej do Rakúska. To v nedeľu podľa agentúry APA zatiaľ fungovalo, aj keď v sobotu pricestovalo viac ako 6 400 utečencov do Chorvátska.

So zaistením hladkého prejazdu utečencov cez slovinské územie pomáha slovinskej polícii armáda. "Na rozdiel od iných krajín malo Slovinsko čas sa pripraviť. Nie je to úplne dokonalé, ale postupujeme vpred," prehlásila hovorkyňa Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Caroline van Burenová.

Podľa serveru BBC News dostali utečenci, ktorí prijali autobusy do slovinského pohraničného mesta Gruškovje jedlo, teplé oblečenie a lekársku pomoc. V autobusoch bolo veľa rodín s malými deťmi, mnohé premočené studenými dažďami. Vlak s 1 800 utečencami zase dorazil v sobotu na chorvátsko-slovinský hraničný priechod Mursko Središće/Petišovci.

Obmedzená kapacita

Hranica Slovinska s Chorvátskom je vonkajšou hranicou schengenského priestoru. Z tohto dôvodu che Slovinsko všetkých utečencov registrovať. UNHCR uviedol, že Slovinsko dokáže denne prijať až 7 000 utečencov.

Obmedzená kapacita malého, dvojmiliónového Slovinska pri preprave utečencov spôsobuje starosť humanitárnym organizáciám, ktoré varujú, že by tisíce utečencov mohli uviaznuť v Chorvátsku či v Srbsku a Macedónsku. Práve tieto krajiny tvoria takzvaný balkánsky koridor, kade mieri vlna migrantov z krajín Blízkeho východu do bohatých západoeurópskych štátov.

Na hraniciach nakrúcal Rasťo Striško:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy