Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Diplomatické vojny o deti. Slovensko uprednosťuje otvorenú komunikáciu
Zdielať na

Diplomatické vojny o deti. Slovensko uprednosťuje otvorenú komunikáciu

BRATISLAVA / Boj o deti v našich končinách ešte nikdy neprerástol do takej diplomatickej vojny, akú môžeme sledovať v týchto dňoch medzi Českom a Nórskom. Aj Slovensko bolo k podobnej situácii veľmi blízko, no vyhlo sa jej. Martinko a Samko Boórovci sú doma. Na mieste je preto otázka, čo Slovensko robilo inak.

"Vyjadril som znepokojenie, pretože tu nie sú poskytované dostatočné informácie," uviedol český premiér Bohuslav Sobotka. "Uistil ma o tom, že české úrady nepoľavia v tlaku na Nórsko," povedala matka dvoch odobratých chlapcov, Češka Eva Michaláková.

Pred desiatimi dňami komisia v Nórsku rozhodla, že 6-ročný David pôjde do adopcie pestúnom. Na Denisa stratila matka rodičovské práva. "Ubezpečili nás, že adopcia neprichádza do úvahy. takže ja tomu nerozumiem," povedala Michaláková.

Minister zahraničných vecí Ľubomír Zaorálek si minulý týždeň predvolal českú veľvyslankyňu. "Tlmočil som jej pobúrenie a rozhorčenie," uviedol Zaorálek.

Vyhostenie veľvyslanca

Český europoslanec zašiel ešte ďalej. Žiadal vyhostenie nórskeho veľvyslanca. Akokoľvek tvrdé diplomatické kroky Česko podnikne, chlapci sú stále na území Nórska ako suverénneho štátu. Nik iný ako tamojší súd nemôže situáciu zmeniť.

V podobnom spore bolo pred tromi rokmi s Veľkou Britániou aj Slovensko. Deti Ivany Boórovej sú doma už 2,5 roka. "Precedens, ktorý sa nám podarilo dosiahnuť vďaka médiám, ambasáde, vďaka nám, je na svete a tento precedens sa používa aj pre iné krajiny," uveidla riaditeľka Centra pre medzinárodnú právnu ochranu detí a mládeže Andrea Cisárová.

Dôležitá komunkácia

Slovensko má aj dnes živý prípad odobratia dieťaťa v Nórsku. "Veľmi potrebné je mať otvorený komunikačný kanál s nórskymi partnermi v takýchto veľmi citlivých prípadoch," tvrdí veľvyslanec Slovenska v Nórsku František Kašický.

"Zvolili sme úplne iný spôsob, to znamená komunikácia. Zaintervenovala sa do toho diplomacia. Aj môj kolega Lajčák oslovil svojho kolegu v tomto prípade," tvrdí minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy