Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rodine z Nórska ukázali dcéru na polhodinu, nemohli ju ani prebaliť
Zdielať na

Rodine z Nórska ukázali dcéru na polhodinu, nemohli ju ani prebaliť

BRATISLAVA, OSLO / Prípad odobratia dojčaťa slovensko-nórskemu páru rozpútalo diskusie nielen na internete. Právni experti na Slovensku aj v zahraničí sa snažia prísť na to, čo bolo až také závažné, že muselo dôjsť k takému razantnému zásahu do rodiny.

Priestor, kde môžu raz za dva týždne vidieť svoje dieťa vyzerá ako obyčajná zasadačka. Babke bábätko neukázali, matke ho dovolili nadojčiť raz.

"Malú doniesli, plakala, bola hladná," s plačom popisuje babka odobratého dievčatka pondelkové stretnutie. Pokračuje v slzách. Dieťa potrebovali prebaliť. To im nedovolili a urobili to v inej miestnosti. Dievčatko priniesli naspäť, opäť s plačom. Zobral ho otec. Po troch minútach bol koniec.

Záťaž na psychiku

"A malú odviedli preč. Celé stretnutie namiesto hodiny bolo polhodinové," opisuje babka. Pre toho, kto to nezažil, nepochopiteľné. Extrémna záťaž na psychiku celej rodiny je evidentná. Babka totiž tvrdí, že celý čas ju strážili policajti. Dôvodom malo byť to, aby dieťa ani chvíľu nevidela.

Niektorí právni experti hovoria, že slovenská vláda by mala napadnúť porušovanie ľudských práv zo strany nórskych úradov. Centrum pre ochranu detí však tvrdí: našou jedinou možnosťou je žiadať vydanie dieťaťa. "Konečné rozhodnutie je na rodičoch," tvrdí riaditeľka CIPC Andrea Cisárová.

Dve možnosti

A tak ostáva rozhodnúť sa. Buď ostanú rodičia bojovať proti sociálke so svojím nórskym právnikom tam, alebo za nich naša vláda požiada o návrat na Slovensko. To by znamenalo, že rodičia sa vzdajú života v Nórsku a dieťa sa pokúsia získať na Slovensku.

"Náš zastupiteľský úrad požiadal o možnosť zúčastniť sa na pojednávaní, ktoré bude 1. júna," hovorí riaditeľ tlačového odboru MZV Peter Susko.

Téme sa venuje redaktor Dárius Haraksin:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy