Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Diplomatická vojna medzi Českom a Nórskom. Sociálka vzala rodine syna
Zdielať na

Diplomatická vojna medzi Českom a Nórskom. Sociálka vzala rodine syna

OSLO, PRAHA / Česko je na nože s Nórskom. Príčinou je najznámejší český prípad odobratých detí v Davida a Denisa Michalákovcov. Pre matku Evu sa to končí veľmi smutne. Nórske úrady rozhodli, že mladšieho Davida pošlú na adopciu. K druhému synovi matka stráca rodičovské práva a už sa s ním nemôže stretávať.

Eva Michaláková boj o deti prehráva. Doteraz ich mohla stretávať 15 minút dvakrát do roka, odteraz k stretnutiam nedôjde. Krajská komisia norskej sociálky rozhodla, že malý šesťročný Dávid pôjde na adopciu k pestúnom, na Denisa stráca matka rodičovské práva.

"Som veľmi pobúrená tým výsledkom, pretože sme boli uistení, že adopcia neprichádza do úvahy. Ja tomu rozhodnutiu nerozumiem," hovorí ministerka práce a sociálnych vecí Michaela Marksová.

Vyhostenie veľvyslankyne

Ministerstvo zahraničných vecí rozhodnutie nórskych úradov označilo za nehorázne, europoslanec Zdechovský zašiel tak ďaleko, že žiada vyhostenie nórskej veľvyslankyne z Českej republiky v tom ho podporil aj prezident Miloš Zeman. 

"Ja som si dnes zavolal nórsku veľvyslankyňu a tlmočil som jej naše rozhorčenie," hovorí minister zahraničia Lubomír Zaorálek.

Prípadu ubližuje medializácia

Nórska sociálka podľa premiéra uisťovala českú vládu, že k adopcii nedôjde a bude sa vždy prihliadať k záujmom rodiny, teda aj matky. "Ministerstvo práce a sociálnych vecí zvolá stretnutie s nórskymi orgánmi a bude žiadať o vysvetlenie, prečo došlo k takému výraznému odchýleniu z hľadiska rozhodnutia príslušnej komisie od toho, čo nám bolo tlmočené," povedal premiér Bohuslav Sobotka.

Podľa Nórov Michaláková nehovorí o prípade celú pravdu a sama mu ubližuje medializáciou. Už skôr ale nórske úrady trvali na tom, že deti odobrali po vážnych dôvodoch ako týranie aj sexuálne zneužívanie zo strany otca i matky. To podporili v 100 stranovom rozsudku aj znalecké posudky, polícia ale nič nevyšetrila.

Pozrite si reportáž o českej rodine v Nórsku, ktorú spracoval redaktor Martin Krpač:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy