Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rodičia, ktorým sociálka odobrala bábätko, čakajú na verdikt súdu
Zdielať na

Rodičia, ktorým sociálka odobrala bábätko, čakajú na verdikt súdu

BRATISLAVA/LILLEHAMER / Nepočujúcej nórskej matke a slovenskému otcovi odobrali nórske úrady dieťa. Prípad sa dostal pred súd, ktorý rozhodoval o tom, či ostane dievčatko odobrané, alebo ho vrátia rodičom. Odpoveď nájdu v poštovej schránke.

"Tie dva dni súdneho pojednávania boli pre nás ťažké, náročné. Sme veľmi vyčerpaní," opisuje babka odobratého dievčatka.

Rodičia sú od začiatku v anonymite. O prípade už nemôže hovoriť ani babka. "Čo sa týka ďalších informácii zo súdu, nemôžem zatiaľ informovať verejnosť, pretože by sme si tým veľmi uškodili," vysvetlila.

Musia mlčať

Nórske úrady požiadali nielen rodinu, ale i slovenské inštitúcie o diskrétnosť. "Zástupca nášho veľvyslanectva v Nórsku sa na pojednávaniach zúčastňuje. No musí dodržiavať mlčanlivosť a dôvernosť informácii," uviedol riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Informovať o prípade nechce ani nórska sociálna služba Barnevernet. "Vzhľadom k nórskym zákonom sme viazaní mlčanlivosťou, a preto nie sme schopní poskytnúť požadované informácie," píše sa v stanovisku.

Dva procesy

Proces sa začal v pondelok. Paralelne s nám prebieha i druhý - adopčný. Koncom leta tak môžu rodičia o svoje dieťa prísť navždy.

Proces, ktorý má rozhodnúť o ďalšom osude len dvojmesačného bábätka, sa začal v pondelok. Paralelne s ním prebieha aj adopčné pojednávanie. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy