Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Konferencia, ktorá hľadá riešenia sporných adopcií
Zdielať na

Konferencia, ktorá hľadá riešenia sporných adopcií

BRATISLAVA / Slovensko je malá krajina. No ak ide o ochranu detí, je obrovská. V Bratislave to povedal sudca kráľovského súdu v Londýne, ktorý je tu, aby pomohol zlepšiť naše vzťahy s Britániou. Experti v tejto oblasti hľadajú riešenie, aby už žiadna matka nemusela prežiť to, čo Ivana Boórová.

Boórovci, Gajdárovci, Michalákovci a mnohí ďalší zažili v zahraničí ťažké chvíle. V Bratislave sa koná konferencia o tom, ako podobným situáciám zabrániť. 

"Aj vašej televízii chcem poďakovať za ten prípad detí Boórových. Do istej miery aj medializácia vytvorila reálne predpoklady na to, že sme v konečnej miere sme uspeli," uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

Súperenie o deti

Prešli tri roky a niečo sa zmenilo. Spojené štáty, Panama, Nórsko, členské krajiny EÚ, či európska komisia. Sudcovia, advokáti, či budúci ľudia z praxe. Svoje zastúpenie na tejto konferencii majú mnohé krajiny, ktoré medzi sebou často zbytočne súperia o deti.

"Je mi ľúto, ale ten život bude podľa všetkého prinášať aj takéto problémy," tvrdí Richter.

Osveta medzi sudcami

Práve preto sú tu sudcovia, ktorí majú v rukách moc. Moc rozhodnúť, aký život dieťa bude mať. Európske právo hovorí, že biologická rodina je základ. "Umiestnenie napríklad slovenského dieťaťa v britskej rodine by malo byť len vtedy, ak nemáme alternatívu," hovorí bývalý sudca kráľovského súdu v Londýne Lord Justice Ian Thorpe.

Myslí sa tým širšia rodina či príbuzní. Aj toto sa snaží sudca Thorpe na dôchodku zmeniť v mysliach britských sudcov. "V prvom rade si treba uvedomiť, že spor sa dá vyhrať jedine na súde. A súdna moc je nezávislá," uviedla riaditeľka Centra pred medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Andrea Cisárová.

Memorandum medzi vládou a sociálkou

O dva týždne príde k podpisu memoranda medzi slovenskou vládou a sociálkou v britskom meste Peterborough, kde žije početná slovenská komunita.

Nastavia sa presné pravidlá, čo má britská sociálka robiť. Stále však je čo zlepšovať. "Sú rozhodnutia Štrasburgu, kde boli konštatované porušené ľudské práva," uviedla štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská.

Na konferenci bol reportér Dárius Haraksin:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy