Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Zeman: Odoberanie detí pripomína praktiky nacistov
Zdielať na

Zeman: Odoberanie detí pripomína praktiky nacistov

PRAHA / Český prezident Miloš Zeman prirovnal nórsky sociálny úrad Barnavern, ktorý odobral synov Češke Eve Michalákovej, k nacistickému výchovnému programu Lebensborn (Prameň života).

Na stretnutí s nórskou veľvyslankyňou prezident toto prirovnanie podľa svojich slov nepoužil, ale povedal ho v rozhovore z Lán, ktorý on-line odvysielal denník Blesk.

Provokácia, ktorá nesie spoločné rysy

"Dovoľte mi, aby som vyslovil podozrenie. Viete, čo bol Lebensborn? Išlo o nacistické zariadenie, kde vychovávali árijské deti," začal rozhovor.

"Dvaja chlapci Michalákovci sú v pestúnskom zariadení, ktoré sa podobá na Lebensborn. Ten vychováva mladých Nórov. Matka ich môže vidieť dvakrát ročne na pätnásť minút, nesmie s nimi hovoriť po česky, deti sú odnárodňované. Je to provokácia, hyperbola, zveličenie, ale má to isté spoločné rysy," povedal Zeman.

Český prezident si  opäť nekládol servítku pred ústa. Slová ktoré používa, často vyvolajú škandál. Pozrite si priloženú reportáž:

Príbeh dvoch malých bratov, ktorí už štvrtý rok vyrastajú navzdory úsiliu ich matky v nórskych pestúnskych rodinách, sa stal súčasťou českej politiky a diplomacie. Celá kauza odštartovala v marci 2011.

Majetkom Tretej ríše

Nacistický projekt, ktorý založil Heinrich Himmler, nebol iba tábor slúžiaci na prevýchovu špeciálne vybraných detí. Išlo o komplexný program na vyšľachtenie čistej árijskej rasy, vrátane oplodňovania vybraných árijských žien dôstojníkmi SS.

Takto narodené deti sa stávali majetkom Tretej ríše a mali zaľudniť priestor, z ktorého Nemci plánovali odsunúť do koncentračných táborov neárijské obyvateľstvo.

Alarmujúci stav

Prípad sa podobá asi najznámejšej slovenskej kauze rodiny Boórových. Babička chlapcov Martina a Samuela tvrdí, že český prezident nie je ďaleko od pravdy.

O alarmujúcom stave hovorí aj posledný návrh rezolúcie výboru Rady Európy pre sociálne veci. Odoberanie detí z cudzích krajín je v zahraničí na dennom poriadku. Posledné čísla odobratých slovenských detí v zahraničí hovoria o viac ako stovke len vo Veľkej Británii.

V minulosti sa konkrétnym prípadom, ešte ako radový občan, venoval aj slovenský prezident Andrej Kiska. Po zvolení do funkcie diskutoval na túto tému s ministrom zahraničných vecí a v prípade potreby je pripravený v rámci svojich kompetencií pomôcť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy