Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Táto úradníčka zachránila Martinka (4) a Samka (3) Boórovcov
Zdielať na

Táto úradníčka zachránila Martinka (4) a Samka (3) Boórovcov

Plná energie a snahy pomôcť. Reč je o novej šéfke centra, ktoré má na starosti ochranu detí. Andrea Cisárová zmenila históriu. Aspoň čo sa konania pred Kráľovským súdom vo Veľkej Británii. A aj vďaka nej sú Martinko a Samko Boórovci doma v Šamoríne.

Záchranárka detí

Riaditeľka centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže presvedčila súd, aby obnovil pojednávanie. Pojednávanie o deťoch Ivany Boórovej, ktoré mali skončiť v britskej adoptívnej rodine. A to na základe nepotvrdených podozrení z týrania. Andrea Cisárová považuje návrat chlapcov po 920 dňoch odlúčenia od biologickej rodiny za veľký precedens.

"Pretože sme zachránili nielen tieto dve slovenské deti, ale verím, že aj ďalšie," povedala. Slovenská republika vstúpila do prípadu ako tretia strana, čo sa v minulosti nestávalo.

Cisárová ocenila podporu ministra práce Jána Richtera. Výsledok, ktorý sa im podaril, je podľa nej aj zásluhou šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka, ktorý má vo Veľkej Británii rešpekt. "Naše súdy od dnešného dňa prevzali vo veci právomoc a budú rozhodovať," vysvetlila súčasný stav prípadu a jeho prechod pod slovenskú jurisdikciu.

Ako levica...

Túto štátnu úradníčku si pochvaľovala aj stará mama chlapcov Eleonóra Študencová. Na rozdiel od predchádzajúceho vedenia centra. "Toto je osoba, ktorá sa bila a mala odvahu bojovať," vystrúhala jej verejnú poklonu na letisku po pristátí v Bratislave.

Tému pochybných adopcií slovenských detí do zahraničia otvorila v septembri televízia JOJ. Odvysielala dokument o tom, ako britskí úradníci odobrali Slovenke Ivane Boórovej dvoch maloletých synov. Stalo sa tak na základe obvinenia zo zneužívania, ktoré rodičom nikdy nikto nedokázal. Na súde vypovedala lekárka, ktorá syna Martina naživo nikdy nevidela. Posudzovala podľa matky prípad sexuálneho ublíženia dieťaťa z fotiek.

Téme sa venuje Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje aj Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy