Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Premiér Robert Fico vycestuje na Kubu, rokovať bude s Raúlom Castrom
Zdielať na

Premiér Robert Fico vycestuje na Kubu, rokovať bude s Raúlom Castrom

Zdroj: SITA

HAVANA / Slovenský premiér Robert Fico pôjde v októbri na oficiálnu návštevu Kuby. Na tlačovej besede po rokovaní vlády uviedol, že ide o krátku výlučne ekonomicky orientovanú návštevu.

"Budú s ňou spojené konkrétne finančné a ekonomické výsledky," zdôraznil premiér. Viac podrobností k návšteve zatiaľ podľa premiéra nie je možné zverejniť. Oficiálna návšteva sa uskutoční od 7. do 10. októbra. Informáciu o tejto ceste schválila vláda.

Z tlačového a informačného odboru Úradu vlády Slovenskej republiky informovali minulý týždeň, že hlavným bodom pracovnej cesty by mal byť podpis Dohody o uznaní a vysporiadaní kubánskeho dlhu voči Slovenskej republike.

Dialóg medzi Úniou a Kubou

Zároveň sa bude diskutovať aj o účasti slovenských firiem na niektorých predovšetkým energetických projektoch. V schválenom materiáli sa hovorí, že rokovať by sa malo aj o aktuálnom vývoji v politickom dialógu medzi Európskou úniou a Kubou.

Počas návštevy Kubánskej republiky bude Fico rokovať v Havane s predsedom Štátnej rady a Rady ministrov Raúlom Castrom a ďalšími ústavnými činiteľmi. Stretnúť by sa mal aj s kardinálom katolíckej cirkvi Jaime Ortegom.

Predsedu vlády budú sprevádzať minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák a minister financií Peter Kažimír. V predkladacej správe k materiálu sa zdôrazňuje, že v ére samostatnej Slovenskej republiky pôjde vôbec o prvú návštevu na tejto úrovni v slovensko-kubánskych vzťahoch.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy