Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kotleba nepodpísal bábkovému divadlu dotáciu, lebo napádalo extrémizmus
Zdielať na

Kotleba nepodpísal bábkovému divadlu dotáciu, lebo napádalo extrémizmus

BANSKÁ BYSTRICA / Predseda banskobystrického samosprávneho kraja Marián Kotleba neodsúhlasil grant pre Bábkové divadlo na Rázcestí, ktoré získalo peniaze od ministerstva zahraničných vecí na projekt "Stop extrémizmu".

Pred niekoľkými týždňami Marián Kotleba nepodpísal dotáciu pre tanečné divadlo Štúdio tanca, teraz grant pre bábkové divadlo. A to aj napriek tomu, že suma sedemtisíc eur by do divadla nešla zo samosprávnej kasy.

"Práca ľudí a viacerých tímov bola zmetená pod stôl jediným človekom," vyhlásil umelecký šéf divadla Marián Pecko.

Stop extrémizmu

Ide o divadelné predstavenie List čiernemu synovi. Spovedá sa v ňom matka, ktorej sa narodí čierny chlapec. Po divadle nasledujú prednášky a diskusie. Divadelníci spolupracovali aj s Amnesty International. Malo ísť o divadlo pre mládež.

Samospráva činnosť divadla odmieta.

"Vo všeobecnosti odmietame, aby po našich školách behali zahraničné mimovládne platené organizácie, aby učili kto je a kto nie je extrémista," uviedol riaditeľ úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Uhrík.

Divadelníci chcú bojovať

Divadelníci sú odhodlaní bojovať. "Rozhodujú ľudia, ktorí do divadla nechodia. Považujem to za nesprávne," tvrdí umelecký šéf divadla Marián Pecko.

Projekt bábkového divadla vybrali na ministerstve zahraničných vecí spomedzi desiatok ďalších. Ak zmluva podpísaná županom nepríde, tisícky eur poputujú ďalšiemu uchádzačovi.

Zneužívanie moci, cenzúra

Riaditeľka divadla hovorí o zneužívaní moci, či cenzúre. Aj napriek chýbajúcim peniazom chcú v projekte pokračovať, vypísali verejnú zbierku a bielou stuhou vyjadrujú tichý verejný protest.

"Včera to bolo divadlo tanca, dnes sme to my. Kto bude ďalší?" pýta sa riaditeľka Bábkového divadla na Rázcestí Iveta Škripeková.

Pozrite si reportáž Kataríny Juríčkovej:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy