Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Kotleba nepodpísal čerpanie dotácií divadlu, hrozia mu existenčné problémy
Zdielať na

Kotleba nepodpísal čerpanie dotácií divadlu, hrozia mu existenčné problémy

BANSKÁ BYSTRICA / Banskobystrický župan Marián Kotleba vysvetlil, prečo nepodpísal Divadlu Štúdio tanca zmluvy na čerpanie dotácií z ministerstva kultúry. Divadlo prišlo o peniaze, s ktorými počítalo pri organizovaní jesenného festivalu. Ten museli zrušiť. Kotleba tvrdí, že tieto vystúpenia nie sú prospešné a nemajú pozitívny vplyv na mládež.

Jedinečné profesionálne tanečné divadlo z Banskej Bystrice je tŕňom v oku Mariána Kotlebu. "Treba sa spýtať, či je to pre ľudí prospešné, či to má pozitívny vplyv na mládež," hovorí banskobystrický župan Marián Kotleba.

Nepodpísal dotácie

Práve pre to nepodpísal zmluvy na čerpanie dotácií z ministerstva kultúry. Divadlo prišlo o peniaze a muselo zrušiť prestížny festival Dni tanca. Kotleba chce peniaze z grantu vrátiť ministerstvu do konca augusta.

"Je nám to veľmi ľúto, pretože to bol kvalitný program a hviezdne súbory," uviedla riaditeľka divadla Zuzana Ďuricová Hájková.

Kotlebovi nie je pochuti výber vystúpení ani umelcov. Nepáčilo sa mu predstavenie o mladej fotografke, ktorá spáchala samovraždu či vystúpenie maďarskej sexuologičky.

Divadlo poskytlo priestor aj medzinárodnej konferencii. "Ja sa odmietam podieľať na takejto deštruktívnej činnosti," hovorí Marián Kotleba.

Symbolický pohreb slovenskej umeleckej tvorivosti na Námestí SNP v Banskej Bystrici:

SITA

Existenčné problémy

Vedenie divadla sa opakovane pokúšalo o stretnutie s banskobystrickým županom, doteraz sa tak nestalo. Vedenie tvrdí, že ich čakajú existenčné problémy. "Nevieme, či budeme schopní od septembra do decembra zabezpečiť niektoré externé služby," dodala riaditeľka.

Štúdio tanca podporujú aj iní umelci. Koncom minulého týždňa zorganizovali pohreb a do vestibulu úradu priniesli symbolicky truhlu. "Ak niekto považuje toto za likvidáciu kultúry, tak nevie, čo znamená si zarobiť vlastnými rukami," dodáva Kotleba.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy