Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Explózia v podniku na výrobu munície má jednu obeť
Zdielať na

Explózia v podniku na výrobu munície má jednu obeť

VLAŠIM / Policajti zatiaľ našli jednu obeť pondelňajšieho výbuch strelného prachu vo vlašimskom podniku Sellier&Bellot. Objavili mužské telo. Ide o jedného z troch hľadaných zamestnancov. Po zvyšných dvoch pracovníkoch stále pátrajú. Na mieste v utorok pokračujú zaisťovacie práce, povedala hovorkyňa benešovskej polície Eva Stulíková.

"V tejto chvíli môžeme potvrdiť, že v rámci vykonávania pondelňajších zaisťovacích úkonov bolo objavené jedno telo bez známok života. Muža sme stotožnili ako jedného z hľadaných zamestnancov. Po zvyšných dvoch stále pátrame," uviedla Stulíková.

Výbuch v sklade materiálu na výrobu zápaliek do nábojov nahlásili v pondelok krátko po poludní. Výrobu areálu prerušili. Miesto v pondelok prehľadávali pyrotechnici a v utorok zaisťovacie práce pokračujú. "Po ich ukončení bude pristúpené ku kriminalistického postupu," dodala Stulíková.

Vrtuľník v akcii

Špecialisti v pondelok najskôr prehľadávali okolité budovy a zisťovali, či nie sú poškodené a nehrozí ďalší výbuch. Potom nad areálom preskúmaval situáciu vrtuľník. Miesto preveril špeciálny robot a potom aj policajný pyrotechnik v ťažkom zásahovom obleku.

Podľa hovorcu stredočeských hasičov Petra Svobody skončil pondelňajší zásah hodinu pred polnocou a v utorok pokračuje za denného svetla. "Pyrotechnici urobia ďalší prieskum a prípadne zaistia materiály, ktoré vybuchli," uviedol.

Traktorbager

Zasiahnuté priestory výbuch poničil a podľa Svobody sa uvažuje o dovezení špeciálneho traktorbagru, ktorý je na diaľkové ovládanie.

Sellier&Bellot je jedným z najvýznamnejších výrobcov malorážnej munície, ktorú vyrába už od roku 1825. Od roku 2009 je majiteľom továrne brazílska spoločnosť CBC - Companhia Brasileira de Cartuchos S.A.

Dva milióny nábojov

Každý deň opustia továreň Sellier&Bellot dva milióny nábojov. Dve tretiny produkcie končí na civilnom trhu, teda na strelniciach a u zberateľov, zvyšok munície odoberajú ozbrojené zložky. Firma má 1 400 zamestnancov.

Výrazne exportná firma dodáva tovar do 80 krajín. Štyridsať percent produkcie predá v Európe, 30 percent v severnej Amerike, zvyšok na ostatných svetových trhoch, napríklad v Afrike.

V podniku na výrobu munície explodoval strelný prach, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy