Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Za hranicami Slovenska zomrelo toto leto 174 Slovákov
Zdielať na

Za hranicami Slovenska zomrelo toto leto 174 Slovákov

BRATISLAVA / Počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny zomrelo v zahraničí 174 Slovákov, informoval riaditeľ konzulárneho odboru ministerstva zahraničných vecí Vladimír Jakabčin. V desiatich prípadoch vystavil rezort zahraničných vecí sprievodný list na prepravu telesných pozostatkov zo zahraničia na Slovensko.

Jakabčin uviedol, že tento počet je štatisticky v norme. Mesačne konzulárny odbor dostáva informácie približne o 50 až 60 úmrtiach Slovákov za hranicami.

Sprievodné listy

Sprievodné listy na prepravu pozostatkov podľa Jakabčina vydávajú vtedy, keď ide o komplikovaný prípad, napríklad keď je problém s identifikáciou nebohého. Väčšinou tiež dostávajú informácie o úmrtiach v krajinách, kde žije veľa Slovákov, napríklad z Českej republiky či Veľkej Británie. Nie všetky úmrtia sú teda spojené s dovolenkou.

Podľa štatistík ministerstva zahraničných vecí za túto letnú sezónu, čiže za mesiace jún, júl a august vydali 763 náhradných cestovných dokladov. Ako dodal Jakabčin, v súvislosti s cestovnými dokladmi si ľudia častokrát zabudnú skontrolovať, dokedy je pas či občiansky preukaz platný.

Doklad platný polroka po návrate

Krajiny zväčša vyžadujú, aby bol cestovný doklad platný aj päť či šesť mesiacov po návrate z dovolenky. "Má to svoj význam, počas pobytu sa môžu stať udalosti, ktoré nikoho netešia a môžu spôsobiť, že pobyt sa predĺži," uviedol Jakabčin.

Zároveň podľa štatistík rezortu toto leto okradli v cudzine 257 Slovákov a stratu osobných dokladov a vecí nahlásilo 1 354 ľudí.

Šestnásť obetí obchodovania s ľuďmi

Ministerstvo takisto vie o 16 slovenských obetiach obchodovania s ľuďmi. Takisto vedia o 133 prípadoch, keď sa zranili Slováci alebo ich museli v zahraničí hospitalizovať.

Slováci boli podľa ministerstva účastníkmi stovky dopravných nehôd. Ministerstvo počas troch letných mesiacov poskytlo finančnú pomoc Slovákom v troch prípadoch, nefinančnú pomoc v 1 377 prípadoch.

Mesiac a pol prežil v zahraničí aj Samuel Migaľ. Pozrite sa, aké informácie sa mu poradilo získať zo slovenskej ambasády v Číne:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy