Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za ochutnávku vína pre Berlusconiho hrozí obvinenie zo sprenevery
Zdielať na
Zahraničie

Za ochutnávku vína pre Berlusconiho hrozí obvinenie zo sprenevery

MOSKVA / Ukrajinská prokuratúra má v úmysle vzniesť obvinenie voči riaditeľke vinárskeho závodu na Krymskom polostrove, ktorá svojvoľne otvorila fľašu s 240-ročným archívnym vínom, aby ním ponúkla ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho hosťa, bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho.

Politici strávili na Kryme minulý víkend a v rámci spoznávacieho programu zavítali aj do známeho a ceneného vinárskeho závodu Masandra, ktorý bol znárodnený vlani na jar po anketovaní polostrova Ruskom.

V jeho pivniciach sú aj raritné vína a sherry vyrobené pred viac ako 200 rokmi. Viaceré ruské televízie odvysielali zábery, ako Berlusconi v pivniciach skúma fľaše a pri jednej z nich sa riaditeľky Masandry pýta, či by mohol ochutnať. Tá fľašu bez váhania otvorila.

Cena vína 150 000 dolárov

Ukrajinské médiá informovali, že ukrajinská prokuratúra s pôsobnosťou pre Krymský polostrov pracuje na obvinení zo sprenevery, ktorej sa riaditeľka Masandry Janina Pavlenková dopustila tým, že pre politikov otvorila fľašu archívneho vína.

Agentúra UNIAN napísala, že išlo o víno Jerez de la Frontera, ročník 1775, ktoré na Krym zo Španielska priviezol zakladateľ Masandry, gróf Michail Voroncov. Cena jednej fľaše tohto vína sa momentálne pohybuje od 100 000 do 150 000 dolárov.

Päť fliaš

Vo vinotékach Masandry sa v čase anexie Krymského polostrova nachádzalo päť fliaš tohto vína. Iné dve fľaše sa predali v roku 1990 a 2001 na aukcii v aukčnej sieni Sotheby's.

Berlusconiho návšteva na Kryme vyvolala protesty v Kyjeve, ktorý ju označil za provokáciu, aj keď taliansky politik ubezpečoval, že išlo o súkromnú návštevu.

Víkend na Sibíri

Berlusconi bol predtým hosťom svojho priateľ Putina v jeho vile na Sardínii a v júni tohto roku spolu strávili víkend na Sibíri, kde boli ubytovaní v rekreačnom objekte patriacemu spoločnosti Gazprom Nefť.

Na tieto blízke kontakty reagovala ukrajinská tajná služba, ktorá podľa agentúrnych správ zo štvrtka Berlusconimu na tri roky zakázala vstup na územie Ukrajiny.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy