Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ruská vláda rokuje o zavedení potravinových lístkov pre nemajetných
Zdielať na

Ruská vláda rokuje o zavedení potravinových lístkov pre nemajetných

MOSKVA / Ruské ministerstvo obchodu navrhlo vláde prijať program potravinových lístkov pre nemajetných, ktoré by mali zmierniť dopad drahoty vyvolaných pádom kurzu rubľa a sankciovou vojnou medzi Ruskom a Západom. Oznámila to v utorok agentúra TASS s odvolaním sa na zdroje v ruskej vláde.

Ruský domáci trh od minulého roka postihla nebývalá drahota, ktorá vyhnala ceny niektorých potravín až o desiatky percent. Krízu vyvolal pád rubľa spojený s prudkým poklesom cien ropy a zemného plynu, ktorých vývoz je kľúčovou položkou v príjmoch do ruskej štátnej pokladne.

Situáciu ďalej vyostrili potravinové sankcie, ktoré Moskva zaviedla voči západným dovozcom odvetou za protiruské sankcie vyhlásené po anexi ukrajinského Krymu.

Dôsledky krízy

Vláda podľa TASS dostala na stôl zatiaľ len rámcový návrh, ak naň ministri kývnu, budú rozpracované detaily. Prvé návrhy na zavedenie lístkov pre nemajetných sa objavili minulý rok na jeseň, keď sa začali prejavovať neblahé dôsledky krízy.

Ruskí vládni experti pritom neskrývajú, že sa inšpirovali Spojenými štátmi, kde systém štátom dotovaných potravinových lístkov pre sociálne slabých občanov funguje už desiatky rokov.

Skúšobne zavedené

Rusko o tomto opatrení uvažovalo už počas krízy v roku 2008 či o dva roky neskôr, kedy sa hospodárska produkcia potýkala s následkami sucha.

Napriek tomu, že potravinové lístky boli skúšobne zavedené v niekoľkých ruských oblastiach, celoštátny systém ministerstvo financií zatiaľ nikdy nepodporilo.

Pri nedávnej návšteve Ruska slovenský premiér Robert Fico kritizoval sankcie voči Rusku, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy