Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Rusko protestuje proti odstráneniu sovietskeho pamätníka v Poľsku
Zdielať na
Zahraničie

Rusko protestuje proti odstráneniu sovietskeho pamätníka v Poľsku

MOSKVA / Ruské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo poľskú veľvyslankyňu Katarzynu Pelczynskú-Naleczovú ohľadom odstránenia pamätníka sovietskeho generála Ivana Černjachovského v severopoľskom meste Pieniezno. Krok prispieva k ďalšiemu naštrbeniu vzťahov medzi oboma krajinami, píše agentúra Reuters.

Poľská veľvyslankyňa argumentovala tým, že celý proces je v plnom súlade s poľskými zákonmi. Ruská ambasáda vo Varšave opakovane varovala, že demolácie pamätníkov zo sovietskej éry porušujú bilaterálnu dohodu o ochrane podobných lokalít z roku 1994.

Komplikované vzťahy

Poľsko a Rusko majú podľa Reuters komplikované historické vzťahy - a to v časoch vojny i mieru. Počas druhej svetovej vojny Rusko na základe paktu s nacistickým Nemeckom v septembri 1939 napadlo východnú časť Poľska.

Hoci Červená armáda neskôr oslobodila krajinu spod nemeckej okupácie, prenasledovala vojakov poľského odboja.

Prezývka "Kat"

Ivan Černjachovskij bol jedným zo zodpovedných za odzbrojenie tisícov týchto vojakov, z ktorých mnohí boli následne poslaní do sovietskych väzníc alebo pracovných táborov. Táto skutočnosť mu v niektorých častiach Poľska vyslúžila prezývku "Kat". Černjachovskij padol pri meste Pieniezno vo februári 1945.

Rozzúrený dav strhol sochu vodcu boľševickej revolúcie v Rusku Vladimira Iljiča Lenina, ktorej odsekol hlavu. Stalo sa to počas protivládnej demonštrácie v Kyjeve. Zvolali ju opoziční lídri na protest proti neochote ukrajinského vedenia pokračovať v zbližovaní Ukrajiny s EÚ.

Trosky sochy naviac ľudí za skandovania "Sláva Ukrajine" rozbili pomocou kladív:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy