Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Fico v Moskve: Položil veniec k pamätníku neznámeho vojaka
Zdielať na

Fico v Moskve: Položil veniec k pamätníku neznámeho vojaka

MOSKVA / Predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico položil v Moskve pri pamätníku neznámeho vojaka veniec. V Alexandrovskej záhrade tak urobil aj za účasti predstaviteľov iných krajín, napríklad českého prezidenta Miloša Zemana.

Fico sa zo Zemanom stretol v sobotu doobeda počas vojenskej prehliadky, na ktorej neboli. Išli tak v línii predstaviteľov krajín Európskej únie, ktorí sa dohodli, že sa na vojenskej prehliadke nezúčastnia.

Na prehliadke sa predviedlo 16-tisíc vojakov. Rusko na nej ukázalo 200 kusov ťažkej pozemskej techniky, medzi inými aj raketový systém RS-24 Jars a 142 lietadiel a stíhačiek.

Veľkolepá vojenská prehliadka

V Moskve sa začala grandiózna vojenská prehliadka, ktorá je vyvrcholením osláv 70. výročia víťazstva sovietskej armády nad nacistickým Nemeckom.

Pri najväčšom armádnom defilé v ruských dejinách pochoduje na Červenom námestí pred bránami Kremľa 16 tisíc ruských vojakov s historickou i tou najmodernejšou výzbrojou. Prehliadku si naživo pozerá podľa odhadov až stotisíc ľudí. 

Putin a Pan Ki-mun

Na prehliadke nechýba ani vrchný veliteľ ruskej armády, prezident Vladimir Putin. Spolu s ním na tribúne stoja i generálny tajomník OSN Pan Ki-mun či prezidenti Indie a Číny.

Vojenské prehliadky sa uskutočnia prakticky vo všetkých väčších mestách Ruska. Oslavy budú sprevádzať slávnostné delové salvy, ohňostroje a ľudové veselice. 

Osláv v Moskve sa zúčastnil aj slovenský premiér Robert Fico:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy