Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Kuba je destináciou plnou tancu, vášne a najlepšieho rumu
Zdielať na

Kuba je destináciou plnou tancu, vášne a najlepšieho rumu

HAVANA / Produkt cukrovej trstiny a ďalších tajných postupov vedia vyrobiť najlepšie na svete iba na Kube. Nikto na svete nepozná celý postup výroby.

Kuba - očarujúce bary, v ktorých sa nedá pohnúť, kde sa pri party nechajú často atmosférou strhnúť aj čašníci a odkiaľ sa odchádza nad ránom. K pohode prispieva drink, symbol Karibiku – kubánsky rum.

Piráti

"Páči sa mi tu. Mám prvé mojito, ale už to vidím, skončím zle," hovorí turista. Tu sa svetoznámy nápoj vyrába už stopäťdesiat rokov. Teda pirátov zásobovala Kuba nápojom z cukrovej trstiny, prefiltrovanom v hnedom uhlí a uskladnenom niekoľko rokov v sudoch Facundo Bacardi. Dnes ho pije celý svet.

"Vyvážame do 120 krajín, minulý rok sme predali cez 4 milióny škatúľ rumu," hovorí viceprezident Havana Clubu Asper Morales. Rum Castrom znárodnených štátnych paliarní je po turizme najväčší kubánsky biznis. Ak ste vypili rumu toľko, že si trúfate ho vyrobiť sami, zabudnite.

Špeciálna trstina

"Špeciálna cukrová trstina rastie len na Kube. Rum obsahuje ďalších viac než 300 ingrediencií, ktoré sú tajné. Nikto z pracovníkov nepozná celý postup výroby, len časť," prezrádza marketingová riaditeľka Yaima Rodriguez.

Z Kuby sa bez rumu nevracaj, hovorí sa. Môžete vyviezť aj niekoľko litrov a bude vás stáť desatinu toho, čo u nás. Mlsný jazýček vás ale tiež môže prísť pekne draho, litrovka na v prepočte 1 500 eur.

Na Kubu sa vybral redaktor Martin Krpač:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy