Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Situácia v Rözske sa zhoršuje. Vyčerpaných utečencov pribúda
Zdielať na

Situácia v Rözske sa zhoršuje. Vyčerpaných utečencov pribúda

BUDAPEŠŤ/BRATISLAVA / Situácia v maďarskej obci Rözske na srbsko-maďarskej hranici sa stále zhoršuje. Vyčerpaným a často chorým utečencom pomáhajú aj humanitárni pracovníci zo slovenskej organizácie MAGNA.

Migrantom v Rözske pomáha aj slovenská humanitárna organizácia MAGNA.

Michaela Benedigová z organizácie uviedla, že približne 30 kilometrov za pôvodným kempom v obci vzniklo uprostred poľa nové provizórne zberné miesto, na ktorom sa skladajú tisíce vyčerpaných utečencov.

"Medzi nimi mnoho rodičov s deťmi a tehotných žien. Počet utečencov prichádzajúcich do Maďarska rastie každou hodinou, snažia sa vojsť do krajiny pred 15. septembrom, odkedy začnú platiť prísne opatrenia," vysvetlila.

SITA

Provizórne podmienky

MAGNA má na mieste dvoch lekárov, šesť zdravotných sestier a desať sociálnych pracovníkov vrátane prekladateľov.

"Utečencom pomáhali takmer celú predchádzajúcu noc," poznamenala Benedigová s tým, že momentálne poskytujú okamžitú pomoc utečencom, ktorí sú vystrašení, chorí a často zranení.

Zdravotnícki pracovníci ich ošetrujú v dvoch novozriadených poľných ambulanciách. Sociálni pracovníci distribuujú pitnú vodu, jedlo a hygienické balíčky.

Neistá situácia

Odborníci spolu s prekladateľmi poskytujú prvú psychosociálnu pomoc, aby sa ľudia na úteku zorientovali, odpočinuli si a dostali potrebnú zdravotnú starostlivosť.

"Situácia je veľmi neistá, nikto nevie, čo ich čaká v najbližších hodinách," dodala. 

Situáciu na srbsko-maďarských hraniciach na vlastnej koži zažil reportér Novín Rasťo Striško. Pozrite sa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy