Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Situácia v Röszke je napätá, ďalšie stovky migrantov utekajú do polí
Zdielať na

Situácia v Röszke je napätá, ďalšie stovky migrantov utekajú do polí

RÖSZKE / Z registračného tábora pri juhomaďarskej obci Röszke na hraniciach so Srbskom v stredu opäť utieklo niekoľko stoviek utečencov. Časť davu sa vydala peši po diaľnici do Budapešti, odkiaľ chcú pokračovať do Nemecka. Maďarská polície pre incident časť diaľnice uzavrela, napísala agentúra Reuters. Na mieste sa nachádza aj reportér televízie JOJ Rasťo Striško.

Približne 400 až 500 utečencov, ktorí prekročili srbsko-maďarské hranice pri Röszke, sa v stredu predralo cez kordón policajných ťažkoodencov, ktorí ich chceli poslať do zhromažďovacieho tábora. Agentúra MTI ich počet odhadla na asi 250 ľudí.

Prerazili policajtov

Podľa MTI kordón prerazil dav prevažne mladých mužov, k nim sa následne pridali ženy s deťmi. Skupina sa potom vydala k diaľnici M5, po ktorej chcú peši dôjsť do Budapešti.

SITA

Polícia preto už časť diaľnice uzavrela a snaží sa utečencov zadržať. Na mieste pripravila dvadsiatku autobusov, ktorými ich chce dopraviť späť do tábora.

Tranzitná krajina

Podobné incidenty v Röszke sa odohrali aj v uplynulých dňoch. Maďarsko je teraz hlavnou tranzitnou krajinou, cez ktorú utečenci prúdia do bohatších štátov Európskej únie, najmä do Nemecka a Švédska.

Pozrite si autentickú reportáž Rasťa Striška:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy