Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Lev zabil sprievodcu. Turisti ho prekvapili, keď žral korisť
Zdielať na
Zahraničie

Lev zabil sprievodcu. Turisti ho prekvapili, keď žral korisť

HARARE / V zimbabwskej prírodnej rezervácii napadol lev skupinu turistov a zabil miestneho sprievodcu, ktorý im prišiel na pomoc. Informovala o tom agentúra AP. Incident sa odohral v rovnakom parku, v ktorom žil momentálne najslávnejší africký lev Cecil.

Leva Cecila na začiatku júla zabil americký zubár Walter James Palmer, za čo si vyslúžil vlnu kritiky z celého sveta, ale aj vyhrážanie sa smrťou.

"Quinn nemohol pre rýchlosť, s akou sa útok odohral, vystreliť a útok na svoju skupinu doslova zastavil vlastným telom," uviedol zástupca národného parku Hwange. Štyridsaťročný sprievodca Quinn Swales podľahol svojim zraneniam na mieste.

Prekvapili ho, keď žral

O osude leva menom Nxaha, ktorého turisti prekvapili v okamihu, keď žral ulovenú korisť, rozhodne zimbabwská správa národného parku po skončení vyšetrovania prípadu.

Leví samec je rovnako ako Cecil súčasťou výskumného projektu oxfordskej univerzity a na krku nosí obojok s GPS údajmi. Správa parku presne vie, kde sa nachádza.

"Vydať sa po stopách týchto zvierat pešo do ich prirodzeného prostredia vyzerá ako zábava, je to ale veľmi nebezpečné," uviedla hovorkyňa miestnej polície Charity Charamb. Levy v minulosti napadli aj dedinčanov žijúcich v okolí rezervácie.

Člen zimbabwskej asociácie turistického ruchu Trevor Lane ubezpečuje, že sa nejedná o tak veľké riziko, ako sa môže na prvý pohľad zdať. "Nie je to tak, že sa tieto útoky odohrávali denne," uviedol.

Odplata za Cecilovu smrť?

Niektoré médiá o nešťastnej udalosti píšu s istou dávkou irónie ako o odplate levov za smrť Cecila. Trinásťročného leva v júli zabil na okraji rezervácie Hwange Američan Palmer.

Zimbabwe už USA požiadalo o jeho vydanie, obvinilo taktiež oboch jeho sprievodcov. V Spojených štátoch podpísali tisíce ľudí petíciu vyzývajúci k tomu, aby bol Palmer do africkej krajiny vydaný na trestné stíhanie.

Pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy