Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Obvinenie v kauze zastreleného Cecila. Zubár, ktorý ho strelil, to nie je
Zdielať na

Obvinenie v kauze zastreleného Cecila. Zubár, ktorý ho strelil, to nie je

HARARE / Zimbabwe obvinilo druhého človeka v kauze zabitia leva Cecila. Nejde ale o muža, ktorý symbol krajiny zastrelil, amerického zubára Waltera Palmera. Hrozbe väzenia a finančnej pokute čelí farmár Honest Ndlovu, ktorý lekárovi umožnil loviť na svojom pozemku.

Ndlovu totiž nemal potrebné povolenie. Teraz mu hrozí rok väzenia a pokuta vo výške 400 dolárov, cituje jeho právnika Tonderaia Mukukua The Washington Post.

Prvým mužom, ktorého v kauze obvinili, je profesionálny lovec Theo Bronkhorst.

Úrady si myslia, že práve Bronkhorst vylákal stárnúceho leva z Národného parku Hwange na Ndlovu farmu.

Tú od chráneného územia oddeľuje len železničná trať. Keď už bol na farme, Palmer leva strelil šípom z luku a následne na neho vystrelil. Potom mu odťal hlavu a zviera stiahol z kože.

Systém kvót

Počet afrických levov sa každoročne znižuje. Je ich až o 82 percent menej ako v minulom storočí. Práve preto krajiny ako Zimbabwe zaviedli systém, ktorý obmedzuje počet zabitých levov ročne.

"Je povolené uloviť len stanovený počet levov," povedal riadiaci pracovník úradu, ktorý monitoruje stav parkov.

V tomto prípade podľa neho nemali ani lovci, ani farmár, právo na odstrel. Preto musia znášať následky vyplývajúce z nelegálneho lovu.

Ndlovua čaká v septembri súd, kde sa rozhodne o jeho osude.

Bronkhorst vyhlasuje, že je nevinný a nie je si vedomý, že by konal nelegálne. "Nemám pocit, že by som urobil niečo zlé," povedal.  

Všetko ľutuje

Palmer, ktorý leva zastrelil, sa momentálne skrýva. Ešte predtým vyhlásil, že všetko ľutuje. Tvrdil, že nevedel o tom, ako je lev v krajine obľúbený a že ho Bronkhorst a Ndlovu zavádzali. "Najal som si niekoľko profesionálnych sprievodcov a oni zabezpečili všetky potrebné dokumenty," tvrdí.

Američan zabil trinásťročného Cecila na konci júla.

Následne úrady s okamžitou platnosťou zastavili lov levov, leopardov a slonov v okolí národného parku Hwange. Pre tento prípad dokonca americké letecké spoločnosti zakázali prepravu zvieracích trofejí z afrického safari.

Thea Bronkhorsta už obvinili. Vinu necíti:

Zdielať na

Najčítanejšie správy