Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vojny pomáhajú vyčistiť ovzdušie, ukázal nevšedný výskum
Zdielať na

Vojny pomáhajú vyčistiť ovzdušie, ukázal nevšedný výskum

MAINZ / Znie to viac ako šialene, ale vojny podľa istého profesora pomáhajú skvalitňovať ovzdušie. Päť rokov skúmal Inštitút Maxa Planka v Nemecku situáciu vo vojnou postihnutých krajinách a teraz zverejnili štúdiu, ktorá to dokazuje.

Obete, zničené budovy, všadeprítomný chaos, utekajúci obyvatelia - to je vojna, ktorú môžeme sledovať z viacerých krajín sveta. Posledných 5 rokov skúmali nemeckí vedci na Strednom východe aký je dopad konfliktov na kvalitu ovzdušia. Zistili, že počas vojen je vzduch čistejší.

"Existujú ekonomické, spoločenské, aj geopolitické faktory, ktoré majú výrazný vplyv na kvalitu ovzdušia. Môžeme to pozorovať z vesmíru,"
uviedol profesor Jos Lelieveld.

Redukcia znečistenia

Vedec dodáva, že z niektorých krajín údaje dlhodobo neboli známe. Ale vďaka družiciam, satelitom a technike vo vesmíre sa už dá zmerať znečistenie nad ktorýmkoľvek mestom, či oblasťou sveta.

"Ak sa pozrieme na údaje Grécka od roku 2008, vidíme obrovskú naozaj obrovskú redukciu - takmer 50 percent. Keď sa pozrieme na Sýriu, zlepšovanie nastalo v roku 2011 a pokračuje. V krajinách ako Libanon, či Jordánsko naopak vidíme rast znečistenia," dodal profesor.

Dramatické zmeny

Dôvodom nie je ani tak samotná vojna, ale skôr to, čo so sebou prináša. Stagnácia priemyslu v zničených fabrikách, paralýza obchodu - to všetko spôsobuje ozdravenie.

"To, čo mňa prekvapuje je Irán. Sankcie boli na krajinu uvalené v roku 2006, priostrili sa v roku 2010 a to veci dramaticky zmenilo. Najmä v súvislosti s prepravou ropy. Tým, že na krajinu boli uvalené sankcie, znížila sa preprava suroviny a tak znečistenie z prepravy výrazne kleslo," vysvetľuje Jos Lelieveld.

Všetky procesy spojené s horením výrazne narúšajú ovzdušie. A keďže vo vojnových oblastiach je priemysel zdevastovaný, logicky sa to podľa profesora muselo prejaviť aj na ozdravení ovzdušia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy