Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Srdcervúce príbehy Iračanov. Vojna im vzala všetko
Zdielať na

Srdcervúce príbehy Iračanov. Vojna im vzala všetko

ERBIL / Zrejme žiadna iná krajina neprešla v posledných dvadsiatich rokoch toľkými vojenskými konfliktmi ako Irak. Ešte aj dnes tam zomierajú ľudia pri samovražedných útokoch, či v bojoch s Islamským štátom. V tejto krajine takmer každú rodinu poznačila vojna.

Laief bojoval vo vojne v Perszkom zálive pred 30 rokmi, stúpil na mínu a prišiel o nohu. Teraz uteká pred krutým Islamským štátom, žije v bunke utečeneckého tábora v Erbile a je rád, že si zachránil aspoň holý život.

"Je to len horšie a horšie. Celý život žijem len vo vojnách, zobrali mi všetko, všetko šťastie," hovorí Laief.

Anya sa každý deň modlí a praje si jediné, aby jej 3-ročná dcéra Kristína, ktorú jej minulý rok uniesli jednotky Islamského štátu, bola nažive a mohla ju znovu objať.

Odmietol konvertovať

"Strašne mi chýba, môj život bez nej nemá zmysel. Ak je mŕtva, neprežijem to," hovorí Anya. Hammed, Iránec, kresťan, ktorého zajali jednotky Islamského štátu. Život si mohol zachrániť jedine tým, že zavrhne svoju vieru a konvertuje na Islam, to ale odmietol. Tým si podpísal takmer rozsudok smrti.

"Bol som zviazaný a bičovali ma, každý deň niekoľko hodín. Rozdelili nás do dvoch skupín. Mužov v tej prvej skupine popravili. Povedali nám, že aj nás popravia. Zastrašovali nás, skoro som sa zbláznil. Podarilo sa mi utiecť," opisuje Hammed.

Jediní bojovníci

Jediní bojovníci, ktorí si vedia strážiť svoje územie a ubrániť sa Islamskému štátu, sú pešmergovia, kurdskí bojovníci. "Pešmergovia sú skvelí bojovníci. Nie je ich veľa, ale majú srdce na správnom mieste," hovorí jeden z nich - vojak a učiteľ mladých regrútov, Joad Musin.

Krajina je tak zničená vojnami, že niektorí americkí vojaci po odchode z Iraku v krajine zostali. Namiesto stláčania spúšte pomáhajú.

Vojna, zbrane, násilie, tragédie, to je niečo, na čo sú miestni zvyknutí rovnako ako na to, že po noci prichádza deň. A na veľké zmeny to zatiaľ nevyzerá.

V Iraku je redaktor Martin Krpač:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy