Skoro jasno
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Milión Iračanov opustilo domovy, utekajú pred krutosťou ISIS
Zdielať na

Milión Iračanov opustilo domovy, utekajú pred krutosťou ISIS

IRAK / Pre jednotky Islamského štátu už opustilo svoje domovy viac ako milión Iračanov - prevažne Jezídov a kresťanov. Odchádzajú do utečeneckých táborov na severe krajiny, do Kurdistanu, ktorý je zatiaľ poslednou bezpečnou oblasťou. V jeho hlavnom meste Erbil, v tábore Baharka, natáčal štáb televízie JOJ.

V najväčšom utečeneckom tábore hlavného mesta Kurdistanu žije päťtisíc utečencov.

Medzi migrantmi sú podnikatelia, stavitelia či učitelia. Kedysi žili títo ľudia v prepychu.

"Mali sme farmu, tri domy, autá. Zostalo nám len oblečenie, ktoré sme mali na sebe," spomína obyvateľka tábora Afya Al Zahra.

"Som stavbár. Zamestnávala som vyše sto ľudí. Mali sme sa dobre, ale všetko nám ukradli," opisuje svoj príbeh obyvateľ Ibrahim Koochi.

Prežili

Vlani v auguste spoznali obyvatelia Karakuşu krutosť jednotiek Islamského štátu. Sú radi, že prežili.

"Vybuchla bomba pri našich dverách. Zhorel nám dom. Na poslednú chvíľu sme si zachránili život," spomína na kruté chvíle Aida Safaa.

SITA

"Veľa ľudí stratilo milovaných členov rodiny. Jednotky Islamského štátu ich zavraždili. Sú v hroznej situácii," dodáva koordinátor pomoci Paul Myer.

Hrdina

Hrdinom sa stal správca utečeneckého tábora. Yazeen Bashar v čase útokov Islamského štátu zbieral ľudí v zúboženom stave do svojho auta, aby ich relatívne bezpečne previezol do mesta Erbil, kde z cementárne vybudovali z záchytný tábor pre tisícky ľudí.

SITA

"Sedemnásť ľudí som priviezol na korbe auta. Viac sa ich nezmestilo. Pomoc ale potrebovalo oveľa viac ľudí a detí. Jazdil som tam a späť. Bolo to strašné," spomína Yazeen Bashar.

Nežijeme, prežívame

V provizórnych priestoroch žijú celé rodiny. Podmienky pritom vôbec nie sú jednoduché. "Stále vypadáva elektrina," konštatuje obyvateľ Hammed Lumi.

SITA

"Nežijeme, len prežívame. Zostal nám boh a viera, že snáď bude lepšie," dodáva Shad Hakim.

Utečencov stále pribúda. Svoje domovy opustilo viac ako milión Iráncov, ktorí si prajú jediné - vrátiť sa raz bezpečne domov alebo začať nový život niekde inde. "Chceme do Európy, tu sa nedá žiť," konštatuje obyvateľ tábora Akram Ziad.

Iračania utekajú pred krutosťou Islamského štátu, pozrite si reportáž Martina Krpača:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy