Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slováci dýchajú znečistený vzduch, svetlou výnimkou sú Tatranci
Zdielať na

Slováci dýchajú znečistený vzduch, svetlou výnimkou sú Tatranci

BRATISLAVA / Najviac znečistený vzduch na Slovensku je v mestách, a to najmä v garážach nákupných centier. Vyplýva to z výsledkov meraní Centra pre trvalo udržateľné alternatívy (CEPTA). Naopak, vzduch na Lomnickom štíte a na Štrbskom plese je taký čistý, že v Európe nemá obdobu.

Aktivisti z CEPTA od stredy 27. mája do utorka 2. júna zisťovali množstvo prachových častíc v ovzduší v Bratislave, Zvolene, Banskej Bystrici, Košiciach, Vysokých Tatrách, Žiline a v Trenčíne.

Kvalitný vzduch sa im podarilo namerať v prírode, či už vo Vysokých Tatrách alebo napríklad aj na bratislavskej Kolibe.

"To, čo sme namerali v Tatrách, sa mi ešte nepodarilo namerať nikde inde," priznáva dánsky expert, ktorý merania vykonal, Kare Press-Kristensen.

Naopak, najhoršie hodnoty namerali na Štefánikovej ulici neďaleko centra Košíc.

Môže to byť spôsobené hustou premávkou, alebo rekonštrukciou električkových tratí, ktorá prebieha v týchto mesiacoch.

Dusíme sa

Alarmujúce hodnoty namerali aj v podzemných garážach obchodných centier, ktoré bývajú zle odvetrané, na sedadlách pasažierov v starých dízlových autobusoch, ale aj v motorových vlakoch, kde sa pasažieri v druhej triede bez klimatizácie priam dusia zmesou prachových a toxických častíc.

K znečisťovaniu ovzdušia na Slovensku podľa aktivistov najviac prispieva automobilová doprava v mestách a kúrenie uhlím na vidieku.

Mali by sme sa mať ale na pozore. Na zdravotné komplikácie spojené so znečisteným ovzduším totiž podľa environmentálnych aktivistov umiera na Slovensku ročne viac ako 6 tisíc ľudí.

Ako sa chrániť?

Podľa aktivistov treba zlepšenie kvality ovzdušia u nás presadzovať na troch úrovniach. Politici by mali investovať viac finančných prostriedkov, vrátane tých z fondov Európskej únie do projektov spojených so zvyšovaním čistoty ovzdušia a presadzovať prísnejšie pravidlá v oblasti vypúšťania emisií.

Samosprávy by sa zase mali snažiť maximálne podporovať rozvoj nemotorovej dopravy, napríklad cyklistickej a široká verejnosť viac využívať verejnú dopravu.

Jediné miesto, kde môžete na Slovensku pokojne dýchať, je vo Vysokých Tatrách. Ako sú na tom väčšie mestá? Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy