Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Komárne je znečistená pôda, môže za to miestna pevnosť
Zdielať na

V Komárne je znečistená pôda, môže za to miestna pevnosť

KOMÁRNO / V komárňanskej pevnosti, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, začali s odstraňovaním kontaminovanej zeminy. Pôda je znehodnotená viac, ako sa predpokladalo. Archeológovia tvrdia, že okrem chemikálií a ropných látok vsiaknutých do zeme, bagrami odstránili aj neodkryté nálezisko.

Sovietské vojská dvadsať rokov vylievali v komárňanskej pevnosti chemikálie a ropné látky. Ďalších dvadsať rokov sa čakalo na odstránenie tejto kontaminovanej pôdy.

Riziko pre ľudí

"Až teraz sa robili prieskumy, na ktoré vyčlenila vláda peniaze," uviedol Andrej Fusko, ktorý má geologický dozor. "Zistilo sa, že sú tu zdravotné a enviromentálne riziká pre človek a prírodu," dodal Fusko.

"Bola tam jedna nádrž s ropnými produktami, ktorý sa musela odstrániť. Sú tam betónové umývacie rampy, na ktorých boli tanky," potvrdil Ľudovít Gráfel zo Správy komárňanskej pevnosti.

Hoci ministerstvo životného prostredia tvrdí, že cisterna vykopaná nebola, fotografie podľa reportérky TV JOJ Drahu Dobrovicsovej hovoria niečo iné:

TV JOJ

Znečistené Komárno

Pôvodne plánovaný odvoz trojmetrovej vrstvy zeminy skončil pri kráteroch dvojnásobných rozmerov. "Znečistenie nie je na jednom mieste... Pokiaľ viem, Komárno je celé znečistené, rezervoárom pitnej vody by som ho nenazval," hovorí Andrej Fusko.

"Zistilo sa riziko šírenia znečistenia podzemnou vodou, ale žiadne vodárenské zdroje nie sú ohrozené," uviedol odborník komunikácie ministerstva životného prostredia Juraj Rybanský.

Kontaminovaná pôda je už nahradená. Ako sa bude riešiť jej usádzanie, nikto nevie. V podzemí sa stále pracuje. "Idú sa robiť sanačné vrty, osadzovať dreny a vodou budeme premývať zeminu," dodal Fusko.

Staré pamiatky

Po odstránení betónových rámp, vznikne nový priestor. Neteší archeológov, ktorá v miestach našli pamiatky staré 2 000 rokov. "Darmo hovorili bagristovi, aby nešiel ďalej , lebo chceme zachrániť stredoveké hroby. Jama už bopla otvorená, všetko bolo zničené," hovorí archeologička Priska Ratimorská.

Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že k znehodnoteniu archeologického náleziska nedošlo.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy