Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Unesený Čech v Libanone bol človek so skúsenosťami z vojenskej špionáže
Zdielať na

Unesený Čech v Libanone bol človek so skúsenosťami z vojenskej špionáže

BEJRÚT / Česká delegácia začala v Libanone rokovania s tamojšími úradmi o prípade pätice Čechov, ktorí v krajine nedávno zmizli. Jedným z nich má byť podľa denníka Mladá fronta Dnes aj príslušník vojenskej tajnej služby.

Pätica mužov je nezvestná od 18. júla, kedy libanonská polícia našla ich auto a veci v údolí neďaleko sýrskych hraníc. Ide o dvoch novinárov, advokáta, tlmočníka a muža, ktorý má skúsenosti ako armádny spravodajca, ľudovo povedané špión. Do Libanonu vraj išiel ako bezpečnostný poradca skupiny.

Rokovania v plnom prúde

Pre zmiznutie skupiny vyrazila v utorok večer do Libanonu česká delegácia, ktorej súčasťou je námestník ministra zahraničných vecí Jakub Kulhánek, šéf Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu Robert Šlachta a ďalší policajti.

"Pokiaľ viem, tak zástupcovia policajných zložiek rokujú so svojimi proťajškami a námestník ministra sa tiež stretne so svojim proťajškom," uviedla  Irena Valentová z tlačového oddelenia ministerstva zahraničných vecí.

Cieľom rokovania je nadviazanie bližšej spolupráce s libanonskými vyšetrovateľmi, výmena informácii a tiež príprava cesty šéfa českej diplomacie Lubomíra Zaorálka do Bejrútu. Zaorálej cestu minulý týždeň odložil po tom, čo ho jeho libanonský proťajšok Džibrán Básil informoval o tom, že sa Libanoncom nepodarilo zhromaždiť dostatočné zásadné informácie, aby to cestu ministra ospravedlnilo.

Kriminálne pozadie

Libanonský minister vnútra Núhad Mašnúk nedávno uviedol, že podľa tamojších vyšetrovateľov má prípad kriminálne pozadie. Zmiznutie Čechov údajne súvisí s mafiami, s pašovaním drog a zbraní. Jednou z možných a vážnych variant podľa Zaorálka stále je aj to, že ide o teroristický čin.

Libanonské médiá špekulovali, že Čechov uniesli a ich únos by mohol súvisieť s prípadom Alího Fajáda, ktorý bol vlani zatknutý v Česku a je nevlastným bratom vodiča, ktorý viezol zmiznutých Čechov a spolu s nimi je tiež nezvestný. Jeho rodina to popiera.

Zbrane a drogy

Fajádov obhajca vlani v decembri na pražskom mestskom súde povedal, že Fajád pracuje pre libanonskú armádnu spravodajskú službu.

Túto informáciu zverejnil aj libanonský denník The Daily Star a Rádiožurnál s odvolaním sa na správu libanonskej tajnej služby. Fajád bol vlani zadržaný spolu s dvoma mužmi pre podozrenie z úmyslu predať zbrane a kokaín americkým agentom, ktorí predstierali, že sú členovia kolumbijskej teroristickej organizácie FARC. Zadržaná trojica čaká, či bude vydaná do Spojených štátov.

Po pätici Čechov pátrajú od soboty, kedy polícia našla ich auto a osobné veci v údolí Bikáá.

V roku 2013 uniesli v Pakistane dve Česky. Tie boli v područí únoscov takmer dva roky. Ženy sa podarilo zachrániť a dnes sú už doma, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy