Jasno
12°
Bratislava
Na internete sa objavilo video s Češkami, ktoré uniesli v Pakistane
Zdielať na

Na internete sa objavilo video s Češkami, ktoré uniesli v Pakistane

ISLAMABAD / Dve Češky unesené v Pakistane pred 105 dňami prehovorili z videa zverejneného na jednej zo sociálnych sietí. Obe ženy v ňom vyzývajú k prepusteniu lekárky väznenej Spojenými štátmi pre spoluprácu s Al Káidou a odsúdenej na 86 rokov za mrežami. V opačnom prípade im hrozí smrť.

Žiadajú o prepustenie väznenej lekárky

„Volám sa Antonie Chrastecká. Volám sa Hana Humpálová. Dnes je deň po bombovom útoku v americkom Bostone, 16. mája. Obraciame sa na naše rodiny, našeho prezidenta a celý český národ, občanov Európskej únie, aby vynaložili všetko úsilie k spolupráci s únoscami v humanitárnej záležitosti prepustenia Áfii Sddíkiovej," tak znejú slová dvoch Češiek na videu. 

Zajaté Češky sa našťastie tešia dobrému zdraviu. Upozorňujú však, že ich životy sú v ohrození. O únoscoch sa na videonahrávke nič nespomína.  Autenticitu videa zatiaľ české úrady nepotvrdili, skúmajú ho experti.

Kto je Áfii Sddíkiová?

Je neurologička pôvodom z Pakistanu. Po emigrácii v 90. rokoch vyštudovala v USA medicínu. V roku 2003 sa vrátila naspäť do Pakistanu, kde podľa amerických úradov slúžila ako kuriér pre Chálida Šajcha Muhammada. Podľa nich ide o údajného strojcu teroristických útokov v Spojených štátoch z 11. septembra 2001 väzneného Američanmi v Guantanáme. V roku 2010 poslal súd v New Yorku Siddíkiovú do väzenia na 86 rokov. V Afganistane ju totiž zadržali s plánmi na výrobu bomby. Po vyslovení rozsudku protestovala aj pakistanská vláda.

Mali namierené do Indie, nedorazili tam

25-ročné Češky uniesla skupina ozbrojencov v juhozápadnej pakistanskej provincii Balúčistán tento rok v apríli. Češky cestovali cez Pakistan z Iránu a mali namierené do Indie. Kamarátky sprevádzal aj policajt, ktorého tiež únoscovia zajali, neskôr ho však pustili a nechali si iba jeho zbraň.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

facebook.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy