Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Pakistane uniesli dve Češky. Sprevádzal ich policajt
Zdielať na

V Pakistane uniesli dve Češky. Sprevádzal ich policajt

ISLAMABAD / Pakistanská polícia sa snaží nájsť a oslobodiť dve české turistky, ktoré v stredu uniesli neznámi ozbrojenci v nekľudnej provincii Balučistan neďaleko hraníc s Iránom.

Páchatelia Češky uniesli z mikrobusu, v ktorom ich doprevádzal aj miestny policajt. Pakistanské úrady incident potvrdili českému veľvyslanectvu v Islamabade. Úrad je v kontakte s príbuznými oboch žien.

Unieslo ich až desať mužov

Ženy prišli do Pakistanu zo susedného Iránu ako turistky. Podľa ministra vnútra provincie Balučistan Akbara Husajna Durráního boli ženy z miesta únosu odvezené aj s policajnou eskortou v terénnom aute. Policajta únoscovia neskôr vyhodili a nechali si jeho zbraň. Ozbrojencov malo byť údajne osem až desať.

Podľa najnovších informácií pakistanská polícia na miesto vyslala zásahové jednotky, aby po unesených pátrali a pokúsili sa ich oslobodiť. Podľa agentúry AP s odvolaním sa na hovorcu miestnych úradov oznámila, že únosci odviezli české turistky do susedného Afganistanu. Podľa českej ambasády táto informácia potvrdená nie je a ide skôr o dohady.

Únosy sú dobrým biznisom

Incident sa podľa novín Pakistan Times stal presne na mieste, kde pred dvomi rokmi ozbrojenci uniesli turista z Francúzska. Prepustili ho po mesiaci, kedy zrejme dostali výkupné. To isté sa stalo v júli 2011 švajčiarskemu páru, ktorý bol po vyplatení výkupného prepustený o osem mesiacov neskôr.

Menej šťastia mal britský pracovník Medzinárodného výboru Červeného kríža, ktorý bol unesený v Kvéte v januári 2012. O niekoľko mesiacov neskôr bolo jeho telo nájdené bez hlavy neďaleko mesta. Na ňom bol upevnený lístok s oznámením, že bol zabitý, pretože za neho nikto nechcel zaplatiť výkupné.

Za únosy bývajú zodpovední Islamisti napojení na Taliban a teroristickú skupinu Al-Káida, ale aj miestni separatisti alebo zločinecké gangy. Únosy nielen cudzincov ale aj miestnych obyvateľov sú v regióne, podobne ako v severnej Afrike a na Blízkom východe, považované za lukratívny biznis.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy