Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pátranie po unesených Češkách pokračuje. Rodina zaplatí aj výkupné
Zdielať na

Pátranie po unesených Češkách pokračuje. Rodina zaplatí aj výkupné

PAKISTAN / Dve Češky unesené v Pakistane sú stále nezvestné. Pátra po nich už aj Interpol. Únoscovia se stále neozvali. Pakistanský prezident dostal list od svojho českého kolegu Miloša Zemana, ktorému sľúbil pomoc a podporu. Podľa neho tamojšie úrady venujú prípadu všetky sily, aby dievčatá zachránili.

Do prípadu sa zapojil aj prezident

Hanka a Tonička – 2 kamarátky cestovateľky, vek 25 rokov. Tentokrát chceli po súši prejsť z Iránu do Indie. V nebezpečnej pakistanskej provincii Balučistán ale autobus prepadli ozbrojení únoscovia. "Dvaja z nich prišli sprava a päť ďalších zľava. Tí mali na sebe uniformy. Vytiahli samopaly AK-47. Dievčatá odviedli," povedal pre české rádio Svobodná Evropa šofér autobusu.

Pre rodiny v Čechách to bol šok. "Samozrejme, je to pre nás veľmi ťažké. Rozhodne si nemyslím, že by hazardovali," povedala Českému rozhlasu sestra unesenej ženy Petra Benešová. Do prípadu sa okamžite zapojili úrady a prezident.

Rodina je pripravená zaplatiť

"Prezident sa stretol s pakistanskym veľvyslancom, poslal list prezidentovi, ktorý predal námestník ministra zahraničia," informovala hovorkyňa prezidenta Miloša Zemana Hana Burianová. V piatok sa dievčatá objavili na zozname celosvetovo hľadaných Interpolom.

Posledné správy hovoria o tom, že by skupina ozbrojencov mohla byť napojená na Taliban a dievčatá odviezla do Afganistanu. V Pakistane sa vytvoril špeciálny tím vyšetrovateľov s jediným cieľom – priviezť obe Češky v poriadku domov.

Všetko je ok. Tým Hanka končí posledný email rodine 5 dní pred únosom. Tá čaká na to, až sa únoscovia ozvú s žiadosťou o výkupné. Pripravená je dať čokoľvek.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy