Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Unesené Češky sú v Afganistane, ukazuje vyšetrovanie
Zdielať na
Zahraničie

Unesené Češky sú v Afganistane, ukazuje vyšetrovanie

PRAHA / Dve Češky unesené v Pakistane podľa najnovších informácií previezli do Afganistanu. Pakistanská tajná služba sa snaží zistiť ich presnejšiu pozíciu, zatiaľ ale neúspešne. Špekuluje sa i o tom, že sa ženy dostali do rúk teroristom z Al-Káidy.

Takmer pred dvomi rokmi, 13. marca 2013 zastavilo desať až dvanásť ozbrojencov autobus v Pakistane, v ktorom sa viezli i Češky Antonie Chrástecká a Hana Humpálová.

Muži údajne tvrdili, že sú členmi pakistanskej tajnej služby a napriek protestom cestujúcich, Češky zadržali a odviedli.

Neskôr únoscovia zverejnili video, kde žiadali za slobodu žien prepustenie pakistanskej neurologičky Áfiji Siddíki, ktorá si za útok na amerických vojakov odpykáva 85 ročný trest vo väzení.

Češky sa ani po dvoch rokoch nepodarilo oslobodiť. Prípadom sa zaoberá pakistanská tajná služba ISI.

Podľa informácií denníka Blesk ich previezli do Afganistanu. Pakistanský novinár, ktorý sa prípadom unesených žien zaoberal si myslí, že Češky možno uniesla Al-Káida. 

V rukách teroristov

Polícia veľa informácií o zmiznutých Češkách nemá. Pátranie komplikuje i charakter oblasti, kde zmizli. "Je to pustatina, hornatá krajina. Američanom trvalo desať rokov, kým tu našli Usámu bin Ládina," potvrdil policajný dôstojník Saúd Azíz.

V oblasti provincie Balúčistán, kde ženy uniesli, sa ale významne angažuje i hnutie Taliban.

Pozrite si reportáži:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy