Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Unesené Češky sa naposledy ozvali v októbri, sú mŕtve?
Zdielať na

Unesené Češky sa naposledy ozvali v októbri, sú mŕtve?

PRAHA, ISLAMABAD / Zatiaľ čo na Slovensku môžeme oslavovať, iný prípad v Česku ukazuje, že oslobodenie paraglajdistov nemuselo vôbec dopadnúť šťastne. Dve Češky boli boli totiž unesené v Pakistane ešte v marci a ich oslobodenie je v nedohľadne. Naposledy o sebe dali vedieť koncom októbra a prosili o pomoc, inak by mohli zomrieť.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Lúčia sa so životom

Takmer identické prípady. Zatknutí slovenskí paraglajdisti v Iráne na strane jednej a dve zatknuté české turistky v Pakistane na strane druhej. Hanča a Tonča ale o oslobodení môžu len snívať.

Posledné video dievčat bolo zverejnené na konci októbra. Dievčatá sa de facto lúčia so životom, plačú, sú bledé, sťažujú sa na zlé zdravie. Navyše, Češky sú od seba vzdialené. VIDEO SI POZRITE TU.

Česi vyjednávajú s teroristami

"Je to preto, lebo je zložitejšie oslobodiť dve osoby na rôznych miestach naraz," informuje gen. Andor Šándor, bezpečnostný expert. Aj v tomto prípade naplno prebiehajú rokovania, pokusy o možné obchody. Rodičia dievčat sa pred nedávnom stretli na ambasáde s pakistánskym politikom, ktorý ich uistil, že dcéry by mali byť v poriadku. Oficiálne úrady ale mlčia, aby nenarušili vyjednávanie.

Bezpečnostní experti ale tvrdia, zatiaľ čo Slovensko mohlo tlačiť priamo na vládu Iránu a štátnych úradníkov, ktorí paraglajdistov zatkli, česká strana takého relatívne seriózneho partnera nemá a vyjednáva s únoscami, možno teroristami.

Oslobodenie českých dievčat sa môže vliecť mesiace aj roky. Teroristi chcú na oplátku oslobodenie Affijisiddikiovej, lekárky odsúdenej na 86 rokov za terorizmus. Tú majú v rukách Američania a jej prepustenie je veľmi nepravdepodobné.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy