Zatiahnuté
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Češky sú v rukách únoscov-amatérov, myslí si expert
Zdielať na

Češky sú v rukách únoscov-amatérov, myslí si expert

ISLAMABAD, PRAHA / Video, na ktorom unesené české študentky prosia o pomoc, je autentické. Zhodli sa na tom pracovníci krízového štábu českého ministerstva zahraničných vecí. Po viac ako troch mesiacoch majú prvú stopu, ktorej sa diplomacia u našich susedov môže chytiť a snažiť sa nadviazať komunikáciu s únoscami. Podľa bezpečnostného experta, s ktorým sme hovorili, sa do práce pustia aj tajní agenti.

Česko nemá páky na Spojené štáty

Dlhých 105 dní o dvoch Češkách nikto nič nevedel. Obe dievčatá uniesli v Pakistane. Až teraz. Na rýchlo vytvorenom facebookovskom profile sa objavuje video, v ktorom prosia o pomoc.

"Naše zdravie je v dobrom stave, ale náš život je v ohrození," hovorí Antónia vo videu. Česká diplomacia okamžite zvoláva krízový štáb, ale podľa našich informácií je video autentické a nejde o podvrh.

Žiadne výkupné. Chcú len jediné. Prepustenie pakistanskej neurologičky menom Áfija Siddikí. Podľa Američanov je to teroristka napojená na Al-Káidu. Podľa únoscov je to nevinná žena.

"Myslím si, že by mali tušiť, že Česká republika nemá páky na Spojené štáty," myslí si bezpečnostný expert Andor Šándor. Video ale poukazuje podľa neho na únoscov - amáterov.

Moslimovia únos nevinných žien odsudzujú

Moslimovia únos nevinných ľudí odsudzujú. "Toto nie je v súlade s Islamom - unášať niekoho. Ak ten únosca tvrdí, že bojuje za slobodu moslimky a unáša nevinné dievčatá," myslí si predseda moslimskej obce v Prahe Vladimír Sáňka.

Hanka na videu zmieňuje teroristický útok v Bostone. V tej dobe dievčatá ešte žili, to je isté. Rodiny teraz dúfajú, že obe budú mať už čochvíľa doma.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

facebook.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy