Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Austrálčan požiadal politikov, aby prispeli na výlet jeho deťom
Zdielať na

Austrálčan požiadal politikov, aby prispeli na výlet jeho deťom

CANBERRA / Austrálčan Stephen Callaghan sa rozhodol protestovať proti politikom, ktorí si nechávajú z peňazí daňových poplatníkov platiť nákladné cesty svojich detí. Na internetovej stránke GoFundMe požiadal, aby politici zaplatili prázdniny jeho trom deťom. Prekvapením preňho bolo, keď mu Austrálčania zozbierali 6000 austrálskych dolárov.

Austrálskych politikov často kritizujú pre vysoké náklady na cestovanie. Z verejných peňazí údajne hradia cesty nielen sebe, ale i svojim rodinám.

Výlet za päťtisíc dolárov

Medzi kritizovanými je bývalá predsedníčka Poslaneckej snemovne Bronwyn Bishop, ktorá vykázala jednu svoju cestu vrtuľníkom za päťtisíc dolárov.

Stephen Callaghan sa zameral na labouristického poslanca Tonyho Burkea, ktorý si s rodinou vyrazil do turistickej destinácie v Severnom území. Jeho cesta bola údajne pracovná. Išlo o životné prostredie. Cestu preto vyúčtoval a cena sa vyšplhala na 12 tisíc austrálskych dolárov.

Uluru

Callaghan žije v Novom Južnom Walese. Pre BBC povedal, že predal auto, aby mohol svojim deťom dopriať prázdninový výlet. Dlho vraj netušil, že poslanci môžu z verejných peňazí platiť aj rodinné cesty.

"Moja žena pracuje 40 týždňov v roku mimo domu a žiadne podobné výhody nemá. Ak má Austrália nejakú dušu, potom je to Uluru. Chcem, aby ju moje deti mohli vidieť práve v tomto veku, keď nad všetkým žasnú," povedal k červenej skale, ktorá patrí k najnavštevovanejším miestam Austrálie.

"V rozhorčení nad ľahostajnosťou, s ktorou politici míňajú naše peniaze na cesty svojich detí, často prvou triedou, som založil stránku GoFundMe a vzbudil som pozornosť. Na účet prišlo viac peňazí, ako som počítal, pretože som vlastne nečakal nič," uviedol Callaghan. Peniaze vraj poslali obyčajní Austrálčania "znechutení" rovnako ako on. Časť z nich naozaj použije na cestu, ale polovicu chce darovať organizácii Steward House, ktorá pomáha deťom.

Takto sa mení vyhľadávaná austrálska červená hora Uluru od ráno do večera, pozrite sa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy